Sanna Marin admet la derrota a Finlàndia i felicita els conservadors

El conservador Petteri Orpo s’ha imposat i es disposa a “obrir negociacions amb tots els partits”

La socialdemòcrata Sanna Marin, el conservador Petteri Orpo i l'ultradretana Riikka Purra
La socialdemòcrata Sanna Marin, el conservador Petteri Orpo i la ultradretana Riikka Purra / Lehtikuva (Reuters)

La primera ministra finlandesa, Sanna Marin, ha admés aquest diumenge la victòria en les eleccions parlamentàries del seu rival, el partit conservador Kokoomus, quan encara no ha acabat l'escrutini dels vots, i ha felicitat el seu líder, Petteri Orpo, amb qui estaria disposada a formar coalició.

El Partit Socialdemòcrata de Marin ha passat de la primera a la tercera posició. Marin ha augurat unes negociacions difícils per a formar govern, encara que ha expressat que confia a arribar a un acord que garantisca una coalició amb majoria parlamentària.

Amb el 94,7% dels vots escrutat, els conservadors d’Orpo lideren amb el 20,6% i 48 escons, i superen l'ultradretà Autèntics Finlandesos, que aconsegueix el 20,2% i 46 escons.

"Crec que el poble finlandés vol un canvi i ara obriré negociacions amb tots els partits per a formar govern", ha afirmat un Orpo exultant. 

El Partit Socialdemòcrata, malgrat la tercera posició, ha millorat 2,2 punts i ha obtingut un 19,9% dels vots. Això li garanteix 3 escons més, fins als 46.

El Partit del Centre, principal soci de coalició de l'SDP, ha sumat l'11,6% dels sufragis (2,1 punts menys) i perd 8 escons. Es queda amb 23 seients, el pitjor resultat de la seua història.

També retrocedeixen els altres grans membres de la coalició governamental, Els Verds, que perden 7 escons, i l'Aliança d'Esquerra, amb 5 seients menys, mentre que el cinqué soci de l'executiu, el Partit Popular Suec, es manté amb nou escons.

També et pot interessar

stats