Sancionen el diputat francés d’ultradreta per un comentari racista en plena sessió parlamentària

L’Assemblea Nacional Francesa ha aprovat la “sanció màxima” per al diputat, que es declara “totalment innocent”

Diputats en peu per l'incident del comentari racista en l'Assemblea Nacional Francesa
Diputats en peu per l'incident del comentari racista a l'Assemblea Nacional Francesa / Europa Press

L'Assemblea Nacional Francesa ha aprovat aquest divendres la sanció al diputat d’ultradreta Grégoire De Fournas. Aquest diputat va fer un comentari racista en plena sessió parlamentària, suposadament, contra un diputat d’esquerra. La sanció implica suspendre l’assistència de l'ultradretà a la cambra durant quinze jornades. L'incident va ocórrer mentre intervenia Carlos Martens, un diputat negre de l'esquerra. "Torna a l'Àfrica", es va sentir dir a un diputat de l'extrema dreta de Le Pen.

“El lliure debat democràtic no ho pot permetre tot. Naturalment, no els insults, naturalment, no el racisme, siga quin siga l’objectiu. És la negació dels valors republicans que ens reuneixen en aquest hemicicle”, ha manifestat Yaël Braun-Pivet, presidenta de l'Assemblea Nacional, després que els diputats aprovaren el castic.

De Fournas ha negat l'insult racista i es declara “totalment innocent”. A més, va rebre el suport dels seus companys de l’Agrupació Nacional (RN), el partit liderat per Marine Le Pen, que considera les acusacions “una manipulació de la resta de grups”.

El diputat que parlava quan va sonar l’exclamació, Carlos Martens Bilongo, va manifestar el seu "alleujament" per l’aprovació de la sanció màxima sobre el diputat ultradretà. En canvi, Le Pen va assegurar en unes declaracions que es tracta d'una "condemna" a una "idea política" i que, per tant, és un procés contrari a la "llibertat d'expressió".

L’insult racista va obligar a suspendre la sessió parlamentària

L’incident va passar aquest dijous en la intervenció de Martens Bilongo, diputat negre del partit d’esquerres La França Insubmisa (LFI), en un debat sobre immigració. El diputat va parlar sobre la situació d’un miler de migrants rescatats de vaixells de diverses ONG, per als quals buscaven ports de desembarcament.

Va ser aleshores quan es va sentir el crit “Que els tornen a l’Àfrica!” o “Que torne a l’Àfrica!” (la pronunciació en francés és gairebé idèntica), i els diputats de LFI van considerar que s’havia fet servir el singular per a ofendre el seu company. Tot això va generar una violenta diatriba verbal que va obligar la presidenta de l’Assemblea a suspendre la sessió.

També et pot interessar

stats