Sánchez reclama al Consell Europeu contenció als missatges que alerten d'una escalada bèl·lica a Europa

Rússia ha donat un colp massiu al sector elèctric d'Ucraïna, el que posa de manifest les greus mancances ucraïneses en matèria de defensa aèria

El president del govern, Pedro Sánchez, parla amb els mitjans a Brussel·les
El president del govern, Pedro Sánchez, parla amb els mitjans a Brussel·les / Johanna Geron / Reuters

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha reclamat aquest divendres contenció als missatges que alerten d'una possible escalada bèl·lica a Europa i que arriben a advertir també d'una Tercera Guerra Mundial, unes expressions amb les quals no es reconeix, segons ha dit. "No es pot parlar alegrement de terceres guerres mundials ni traslladar uns missatges que, evidentment, preocupen la ciutadania", ha insistit. El president ha convidat a utilitzar un altre llenguatge.

Precisament aquest divendres s'ha reunit el Consell Europeu a Brussel·les, on s'ha acordat incrementar l'ajuda a Ucraïna davant de l'ofensiva russa. En aquest sentit, Sánchez ha subratllat que Putin "no ha guanyat la guerra, com pretenia, però tampoc l'ha perduda", i que existeixen "motius de pes per a pensar que, si no elevem el nostre suport immediatament de manera urgent, el front ucraïnés podria experimentar retrocessos aquesta primavera". El president espanyol creu que això ha d'evitar-se "coste el que coste", perquè considera que està en joc la seguretat i la fortalesa del projecte europeu.

Sí que ha posat l'accent en el fet que tots els ciutadans han de ser conscients que si la seguretat és un bé públic comú d'Europa, cal finançar-la no sols amb pressupostos nacionals, sinó també amb pressupostos europeus. Per això, Sánchez ha demanat continuar reforçant i modernitzant la indústria de defensa i seguretat, amb l'objectiu de garantir que el projecte de pau, democràcia, drets i llibertats compte amb els elements necessaris de dissuasió per a continuar enfortint-se.

Sánchez ha afirmat que Espanya està disposada a parlar sobre la possibilitat que es faça mitjançant una recapitalització del Banc Europeu d'Inversions, però ha explicat que cal valorar també en un futur la mutualització del deute per a finançar un bé públic comú com la seguretat de tots els europeus.

Rússia dona un colp massiu al sector elèctric d'Ucraïna

Per part seua, Rússia ha atacat aquest mateix divendres diverses infraestructures de generació i distribució elèctrica d'almenys set regions d'Ucraïna amb una pluja de míssils i drons, cosa que posa de manifest les greus mancances ucraïneses en matèria de defensa aèria i torna a posar en escac el sistema energètic del país agredit.

Tot i que les defenses ucraïneses van tirar a terra més del 90% dels drons, a penes van aconseguir interceptar un 42% dels míssils. El resultat de l'atac confirma l'extrema vulnerabilitat davant de les operacions militars aèries russes de la major part del territori d'Ucraïna, que segueix sense rebre dels seus aliats sistemes aeris suficients per a estendre a altres zones l'escut antiaeri que ja protegeix Kíev.

També et pot interessar

stats