Sánchez obri la porta perquè Espanya reconega un estat palestí si no ho fa la UE

Israel reacciona de forma immediata a les paraules del president i convoca a l'ambaixadora espanyola

Sánchez i De Croo en la seua visita a l'Orient Mitjà
Sánchez i De Croo en la seua visita a l'Orient Mitjà / Moncloa

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha defensat la proposta espanyola de reconéixer la sobirania d'un Estat palestí i ha avisat que si la Unió Europea no s'hi posa d'acord, Espanya "prendrà les seues decisions".

En la visita al pas fronterer de Rafah, juntament amb el primer ministre belga, Alexander de Croo, on esperen més de 700 camions d'ajuda humanitària per a poder entrar en la Franja, Sánchez ha reiterat la idea sobre el reconeixement dels dos estats, Israel i Palestina. "Ha arribat el moment per a la comunitat internacional i per a la Unió Europea de reconéixer d'una vegada l'Estat de Palestina. Val la pena, és suficientment important i la UE ha de fer-ho de manera conjunta. Però si aquest no és el cas, Espanya prendrà les seues decisions", ha afegit.

El cap de l’executiu espanyol, que ha criticat en diverses ocasions que el govern de Benjamin Netanyahu no complisca el dret humanitari internacional, ha demanat, minuts abans d'entrar en vigor l'alto el foc en el pas que uneix Egipte amb Gaza, que s'alliberen la resta d'ostatges i s'hi permeta l'accés de l'ajuda humanitària. "Crec fermament que hem de fer una crida a Israel perquè complisca les obligacions en matèria de dret internacional", ha dit, al mateix temps que ha incidit en el fet que el més important és l'alliberament de tots els ostatges.

Sánchez ha mostrat l'esperança que aquest armistici temporal siga el "preludi a una solució permanent per a aplanar el terreny" i poder solucionar el conflicte entre Israel i Palestina "de manera permanent". "Un alto el foc és un bon pas però no és suficient", ha advertit.

Aquest mateix divendres s’espera que isca un grup d’ostatges israelians, en mans de Hamàs des de l’atac del passat 7 d’octubre, i com a part de l’acord entre les dues parts. 

Israel convoca a l'ambaixadora espanyola 

La reacció d'Israel no s'ha fet esperar. El Ministeri d'Afers Estrangers d'Israel ha convocat, poc després de fer-se públiques les declaracions de Sánchez, els ambaixadors d'Espanya i Bèlgica com a represàlia per aquestes afirmacions realitzades en les últimes hores per Sánchez i De Croo, ja que consideren que suposa un suport implícit a les accions de Hamàs. "Israel està actuant conforme al dret internacional i lluitant contra una organització terrorista pitjor que l'Estat Islàmic que comet crims de guerra i crims contra la humanitat", ha informat el ministeri en un comunicat, sense al·ludir a cap declaració específicament.

Així mateix, el departament encapçalat per Eli Cohen, ha reiterat que Israel té previst reprendre els combats en la Franja de Gaza una vegada s'haja completat l'actual acord per a alliberar ostatges a canvi de presos palestins.

Albares demana explicacions per les "falses i inacceptables" acusacions a l’ambaixadora

Davant la reacció de l’executiu de Netanyahu, el ministre d'Afers Estrangers, Unió Europea i Cooperació, José Manuel Albares, ha anunciat que ha convocat l’ambaixadora d’Israel a Madrid perquè done “explicacions” per les acusacions d'Israel contra Sánchez i De Croo, que ha qüalificat de "falses i inacceptables".

"Les rebutgem rotundament. Des del ministeri estem analitzant la resposta oportuna que donarem", ha anunciat en una declaració oficial distribuïda als mitjans de comunicació.

Segons el ministre, aquestes acusacions "són especialment greus" perquè el president del govern espanyol "representa la presidència de la Unió Europea en exercici” i també afecten “al primer ministre que representa el país que ocuparà la presidència a partir de l'1 de gener". A més, Albares ha recordat que tot l'executiu espanyol, inclòs el mateix Sánchez, "no van dubtar a condemnar l'atemptat terrorista" de Hamàs que, segons ha explicat, "no representa el poble palestí" i és "només una organització terrorista". 

També et pot interessar

stats