Salvini prohibeix entrar en aigües italianes a un vaixell amb 53 migrants

L’executiu italià ha aprovat una mesura que multa els vaixells que porten migrants.

El vicepresidente italiano y ministro del Interior, Matteo Salvini, ofrece una rueda de prensa
El vicepresidente italiano y ministro del Interior, Matteo Salvini, ofrece una rueda de prensa / Mateo Bazzi (Efe)

El ministre de l’Interior italià, Matteo Salvini, prohibeix amb una ordenança l’entrada en aigües territorials del vaixell de l’ONG Sea Watch amb  53 migrants rescatats dimecres passat, tot i que va permetre que en desembarcaren 10.

Després d’un control mèdic, Interior va autoritzar que evacuaren a l’illa de Lampedusa 10 persones, entre les quals hi havia tres xiquets i dues dones embarassades.

D’altra banda, Salvini anunciava l’orde de prohibir l’entrada del vaixell, tal com està previst en el decret de seguretat que l’executiu italià va aprovar fa uns dies i que contempla multes de fins a 50.000 euros a les embarcacions humanitàries que rescaten migrants sense autorització. 

Al Sea Watch se li havia oferit el port de Trípoli perquè desembarcara els migrants, però l’ONG s’hi va negar, ja que considerava que Líbia no és un país segur.

Sobre aquest cas es va pronunciar la portaveu de la Comissió Europea, Natasha Bertaud, que va afirmar que “tots els vaixells que naveguen amb la bandera de la Unió Europa estan obligats a complir amb la llei internacional quan es tracta de recerca i rescat, la qual cosa inclou la necessitat de portar les persones rescatades a un port segur. La Comissió sempre ha dit que aquestes condicions no existeixen actualment a Líbia”.

La portaveu de l’ONG, Giorgia Linardi, va explicar en un vídeo de Twitter que les persones rescatades “han passat llargs períodes de detenció a Líbia” i que “un d’ells els va contar que va haver d’enterrar cadàvers per a preparar el centre de detenció davant de la visita d’operadors externs que intentaven fer-lo més presentable”.

“Entre els migrants rescatats hi ha un xiquet de 12 anys empresonat sense una raó vàlida, i un altre ens va dir que havia presenciat l’assassinat d’un familiar amb un kalàixnikov mentre era detingut. Mai portarem ningú a un país on passen aquestes coses”, afirma Linardi.

També et pot interessar

stats