Rússia i la Xina arremeten contra els Estats Units en l’ONU per la seua unilateralitat

Davant de l’Assemblea General de l’ONU, els ministres d’Afers Estrangers han culpat el govern de Trump de posar en risc l’estabilitat internacional.

En l’Assemblea General de les Nacions Unides, Lavrov ha culpat el govern de Trump de posar en risc l’estabilitat internacional
En l’Assemblea General de les Nacions Unides, Lavrov ha culpat el govern de Trump de posar en risc l’estabilitat internacional / Eduardo Muñoz (Reuters)

Els ministres d’Afers Estrangers de Rússia i la Xina han acusat aquest dissabte en l’Assemblea General de les Nacions Unides (ONU) el govern de Donald Trump de desbaratar l’estabilitat internacional per les seues accions polítiques “unilaterals” i el “proteccionisme” en matèria econòmica.

El titular rus, Serguei Lavrov, ha culpat els Estats Units i els seus aliats de posar en risc tot el sistema internacional. “Un grup reduït d’estats du a terme accions egoistes i la comunitat internacional paga un preu onerós”, ha expressat.

Davant dels portaveus de l’ONU, que celebra aquesta setmana la sessió anual a la seu de Nova York, el responsable rus ha acusat aquests països de tractar, per tots els mitjans, de “mantindre l’estatus de líders mundials” i d’utilitzar el “xantatge polític, la pressió econòmica i la força”.

Entre altres assumptes, ha criticat que mesures, com la retirada dels Estats Units del pacte nuclear amb l’Iran i de l’Acord de París sobre el canvi climàtic, així com la ruptura del consens sobre l’Orient Mitjà o els aranzels comercials, “devaluen el dret internacional".

Pressions comercials

Per la seua banda, el ministre xinés d’Afers Estrangers, Wang Yi, ha censurat davant dels representants dels 193 estats membres el “proteccionisme” dels Estats Units, i ha expressat que el seu país no se sotmetrà a les pressions en l’àmbit comercial.

En plena disputa comercial amb els Estats Units, Wang ha subratllat que la Xina vol aconseguir una solució “amb diàleg”, basada en les normes internacionals i el consens. Segons ha dit de manera insistent, és fonamental que els països s’adapten a la globalització econòmica i que treballen perquè aquest procés “beneficie a tots”.

“Les tendències unilaterals ens danyaran a tots”, ha advertit, en un aparent missatge a les polítiques aranzelàries del president nord-americà, Donald Trump. “No ens sotmetrem a les pressions”, ha insistit, encara que ho hadit sense esmentar en cap moment els Estats Units directament.

D’altra banda, la Xina ha instat els Estats Units a rebaixar les sancions internacionals contra Corea del Nord per a facilitar els avanços contra la desnuclearització. Així, el portaveu xinés ha manifestat que la solució al conflicte a la península coreana requereix tant la desnuclearització total com uns mecanismes de pau.

També et pot interessar

stats