Rússia veta una resolució de l’ONU en contra de la invasió d’Ucraïna

La Xina, que s’ha abstingut, ha assegurat que defensa la sobirania i la integritat territorial de “qualsevol país”

El representat de la Federació Russa a les Nacions Unides, Vasily Nebenzya
El representat de la Federació Russa a les Nacions Unides, Vassili Nebénzia / ONU

El govern rus ha utilitzat aquest divendres el seu poder de veto per a frenar en l'ONU una resolució contra la invasió d'Ucraïna, un text que tenia el suport d'una clara majoria del Consell de Seguretat, però sobre el qual s'han abstingut tres països, entre aquests la Xina.

El document, que des del primer moment estava condemnat al fracàs atés que Moscou podia bloquejar-lo, l'havien impulsat els Estats Units per a condemnar la intervenció militar russa i exigir la retirada de les seues tropes d'Ucraïna.

L'ambaixador xinés, Zhang Jun, ha assegurat que Pequín defensa la sobirania i la integritat territorial de qualsevol país i el respecte a la Carta de l'ONU, però a continuació ha insistit que la situació a Ucraïna és molt complexa i és el resultat de molts factors.

"Amb el rerefons de cinc rondes successives d'expansió de l'OTAN, les aspiracions legítimes de seguretat de Rússia haurien d'haver sigut ateses i respostes adequadament", ha assenyalat el diplomàtic xinés, que ha insistit que la prioritat ara mateix ha de ser donar espai a la diplomàcia per a resoldre el conflicte.

En aquesta línia, el govern hongarés ha proposat a Moscou i a Kíev mantindre converses de pau a Budapest. El ministre d'Afers Estrangers d'Hongria, Péter Szijjártó, ha afirmat que cap de les parts ha rebutjat la idea. Ucraïna ha assegurat que a hores d'ara ambdues parts celebren consultes sobre el lloc i l'hora del possible diàleg per a posar fi a la guerra llançada pel Kremlin contra el país.

També et pot interessar

stats