Rússia suspén l'acord d'exportació de gra a través del mar Negre

El portaveu del Kremlin assegura que no s'han complit els compromisos amb el seu país

Imatge de dron de la collita de cereals a Ucraïna
Imatge de dron de la collita de cereals a Ucraïna / Artem Grebenyuk

Rússia ha anunciat aquest dilluns la suspensió de l'acord d'exportació de gra a través del mar Negre des de ports ucraïnesos. El portaveu del Kremlin, Dmitri Peskov, ha anunciat la suspensió perquè "la part de l'acord del mar Negre que es refereix a Rússia no s'ha complit" i que per això l'acord "perd el seu vigor".

"En la pràctica, els acords del mar Negre expiraven hui", ha explicat Peskov, que ha subratllat que en el moment en què "es complisca la part russa" del tracte, Rússia "immediatament tornarà a implementar l'acord". La portaveu del Ministeri d'Afers Exteriors rus, Maria Zakhàrova, ha informat que Rússia ja ha comunicat a les parts turca i ucraïnesa, així com a l'ONU, la seua oposició a la prolongació del pacte.

El portaveu del Kremlin ha negat que la suspensió de l'acord tinga relació amb l'atac d'aquesta matinada contra el pont de Crimea, que uneix la península ucraïnesa ocupada amb Rússia. "Són esdeveniments que no estan vinculats de cap manera", ha assegurat.

La part russa de l'acord a què fa referència Peskov es troba dins d'un memoràndum firmat entre Rússia i l'ONU. El text inclou la reconnexió del banc agrícola rus Rosseljozbank al Swift, la retirada de sancions als recanvis per a maquinària agrícola, el desbloqueig de la logística i assegurances de transport, la descongelació d'actius i la renovació de la canonada d'amoníac Togliatti-Odessa, que va explotar el 5 de juny.

Després de conéixer la notícia, el president ucraïnés Volodímir Zelenski ha posat en relleu la necessitat de fer tot el possible per a mantenir operatiu el corredor del gra. "Fins i tot sense Rússia, és necessari fer tot el possible per a garantir que podem utilitzar aquest corredor. No tenim por. Les companyies navilieres s'han posat en contacte amb nosaltres. Ens han dit que si Ucraïna deixa eixir i Turquia deixa passar, tots estan disposats a continuar subministrant gra", ha explicat el president ucraïnés.

Zelenski ha recordat que Ucraïna no ha firmat cap acord amb Rússia i que existeixen dos acords diferents: un entre l'ONU, Turquia i Rússia i un altre entre l'ONU, Turquia i Ucraïna. Per tant, l'acord que inclou la part ucraïnesa continua vigent, segons ha assegurat Zelenski. En un sentit similar, el ministre ucraïnés d'Infraestructures, Oleksandr Kubrakov, ha demanat en Twitter que l'acord "ha de continuar independentment de si la Federació Russa hi participa o no" i ha assenyalat que les navilieres estan disposades a seguir treballant.

Per la seua banda, la presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha condemnat "fermament" el "moviment cínic" de suspendre l'acord malgrat "els esforços de l'ONU i Turquia".

Von der Leyen ha refermat el compromís de la Unió Europea "per a garantir la seguretat alimentària dels més vulnerables del món". L'acord per a l'exportació de cereals a través del mar Negre garanteix el subministrament a països d'Àfrica i Orient Mitjà.

Pel que fa a la repercussió en Espanya del trencament de l'acord, l'Associació de Comerç de Cereals i Oleaginoses (Accoe) ha afirmat que pot suposar "un colp bastant dur" per al país.

També et pot interessar

stats