Rússia expulsa dos diplomàtics espanyols

El Kremlin ha declarat "persona non grata" dos espanyols.

Façana de l'ambaixada espanyola a Moscou.
Façana de l'ambaixada espanyola a Moscou.

El Ministeri d'Afers Estrangers rus ha convocat hui els ambaixadors occidentals per a comunicar-los les expulsions d'alguns del seus diplòmatics. És la represàlia davant de la mesura presa aquesta setmana per 23 països occidentals que, en conjunt, faran fora dels seus territoris 150 funcionaris russos. Es pot dir que l'acció de hui és simètrica, almenys en nombre, a la iniciada pels països occidentals, ja que Rússia ordena l'eixida del seu territori d'aproximadament la mateixa quantitat de diplomàtics.

Entre ells hi ha dos espanyols que en uns dies hauran d'abandonar el país. A l'ambaixador espanyol Ignacio Ybáñez, l'han convocat este matí per a comunicar-li oficialment l'orde d'expulsió. Espanya prèviament havia acordat amb els socis comunitaris l'expulsió de dos funionaris russos.

Tot va començar per les expulsions decretades la setmana passada pel Regne Unit arran del cas Skripal: l'enverinament amb un agent nerviós d'un exespia rus refugiat al sud d'Anglaterra i de la seua filla. Als britànics s'han afegit solidàriament la major part dels països del bloc occidental. És la primera volta que s'ha fet servir un agent nerviós tòxic des de la fi de la Segona Guerra Mundial, encara que Moscou mai ha reconegut haver comés estos enverinaments.

Després de la crisi d'Ucraïna i Rússia i de l'annexió de Crimea, aquests moviments diplomàtics són un escaló més en un progressiu enrariment de les relacions de Rússia amb Occident, un enrariment que fa inevitable la referència als vells temps de la guerra freda.

També et pot interessar

stats