Rússia decreta iniciar el diàleg amb els Estats Units per a prorrogar el desarmament nuclear

Putin i Biden acorden prolongar l'últim tractat vigent entre les dues potències nuclears, el Nou Start, que expirava el 5 de febrer.

Il·lustració de banderes i armes nuclears
Il·lustració de banderes i armes nuclears / Shutterstock

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha ordenat al Ministeri d'Exteriors iniciar les converses amb els Estats Units per a prorrogar l'últim tractat de desarmament nuclear vigent entre els dos països, el Nou Start, després de la seua primera telefònica conversa amb el president dels EUA, Joe Biden. El Nou Start, subscrit el 8 d'abril de 2010 a Praga pels llavors presidents dels EUA, Barack Obama, i de Rússia, Dmitri Medvédev, limita el nombre d'armes nuclears estratègiques, amb un màxim de 1.550 caps nuclears i 700 sistemes balístics per a cadascuna de les dues potències, en terra, mar o aire.

Putin ha designat al viceministre d'Exteriors de Rússia Serguei Riabkov, com a representant oficial de la presidència russa durant el procés de ratificació de la pròrroga de l'acord en l'Assemblea Federal de Rússia.

El Kremlin ha assegurat que els dos líders han arribat a un acord per a estendre el tractat nuclear durant cinc anys; però, la Casa Blanca encara no l'ha confirmat i diu que les dues parts continuen negociant per a unificar postures abans que expire, el 5 de febrer.

Nou armament hipersònic

En concret, en un comunicat, el Kremlin ha indicat que les dues parts van aconseguir un “acord” i que “en els pròxims dies” es completaran tots els procediments necessaris per a garantir l'extensió del Nou Start. A més, han assegurat que Moscou està obert a incloure en les negociacions el nou armament hipersònic desenvolupat per Rússia que, ha insistit, no té “parangó” en el món i és capaç de superar l'escut antimíssils nord-americà.

També et pot interessar

stats