Rússia declara Greenpeace organització “indesitjable”

La Fiscalia General acusa els ecologistes de ser una amenaça per a l'orde constitucional i la seguretat 

Imatge d'arxiu de l'oficina de Greenpeace a Moscou
Imatge d'arxiu de l'oficina de Greenpeace a Moscou / Maxim Shemetov (Reuters)

La Fiscalia General russa ha declarat aquest divendres organització indesitjable Greenpeace, a la qual ha acusat de ser una amenaça per a l'orde constitucional i la seguretat del país. Les activitats de Greenpeace "van acompanyades de la defensa activa de posicions polítiques i intents d'ingerència en els afers interns de l'Estat", segons denuncia el comunicat de la Fiscalia.

"En no poques ocasions el treball de Greenpeace està relacionat amb l'obstrucció de la realització de programes estatals russos per mitjà de l'organització de campanyes informatives i massives accions públiques no acordades amb les autoritats", apunta. El seu objectiu –afig– "és formar una opinió negativa en el si de la societat i impedir la finalització de projectes energètics i d'infraestructures beneficiosos per al país".

A més de finançar organitzacions considerades agents estrangers i demanar la modificació de la legislació vigent, Moscou acusa l'ONG ecologista de promoure des de l'inici de la guerra a Ucraïna una "propaganda antirussa", fer una crida a un aïllament econòmic més gran i a l'enduriment de les sancions contra Rússia.

Per la seua banda, Greenpeace ha respost amb un missatge publicat en la seua pàgina web russa, en la qual ha expressat el "desacord categòric” amb la decisió de la Fiscalia. "Aquesta decisió torna il·legal qualsevol tipus d'activitat de Greenpeace a Rússia. Per això, el departament de l’ONG al país es veu obligat a tancar", ha afegit.

86 organitzacions ja figuren en aquesta llista

La decisió de la Fiscalia ja està remesa al Ministeri de Justícia, que inclourà Greenpeace en la llista d'organitzacions no governamentals considerades indesitjables. En aquesta llista figuren hui dia 86 organitzacions, majoritàriament estatunidenques, com l’Atlantic Council, Transparency International i Bellona, i mitjans com Meduza, Bellingcat i The Insider.

També et pot interessar

stats