Rússia avala en les urnes la reforma que permetrà Putin perpetuar-se en el poder fins a 2036

El 77,2% dels votants dona el vistiplau al plebiscit constitucional mentre que oposició i organitzacions independents denuncien irregularitats en el procediment.

Recompte de paperetes a Moscú

El president rus, Vladímir Putin, ha obtingut aquest dimarts el suport majoritari de la població per a continuar en el Kremlin més enllà de 2024, quan expira l'actual mandat, en un plebiscit constitucional molt criticat per la falta de transparència i les excepcionals condicions sanitàries en les quals s'ha celebrat a causa de la pandèmia de coronavirus.

Més del 77% dels votants russos i russes ha donat el vistiplau a la reforma constitucional que prorroga els poders de Putin, i que el govern ha sotmés a referèndum, segons les dades preliminars que ha facilitat la Comissió Electoral Central, amb el 63,5% dels vots escrutats. La participació ha sigut del 64,9%. El resultat és quasi idèntic al de les eleccions presidencials de 2018, quan Putin va obtindre el suport del 76,69% de l'electorat.

Amb aquesta victòria, el líder del Kremlin té les mans lliures per a exercir dos mandats presidencials més, fins a l'any 2036. Això el convertiria en un dels dirigents que més temps ha exercit el poder en tota l'història de Rússia.

El plebiscit s'ha celebrat al llarg de set dies, entre el 25 de juny i aquest dimecres, en una fórmula inèdita que les autoritats russes justifiquen en les exigències de seguretat de la Covid-19 però en què l'oposició veu un escenari favorable al frau i a la manipulació dels resultats.

MIg miler de persones han desafiat la prohibició de manifestar-se a la cèntrica plaça Pushkin de Moscú, per a exhibir pancartes i corejar eslògans contra la consulta durant una sèrie de piquets, l'única forma de protesta permesa a Rússia sense autorització prèvia.

La presidenta de la CEC, Ella Pamfilova, ha negat l'existència d'infraccions greus durant el sufragi, i ha reduït les incidències a "quatre casos" menors que, al seu entendre, no justifiquen la impugnació del resultat.

206 esmenes a la carta magna

A més de facilitar la possible permanència de Putin en el poder, la nova redacció de la Constitució russa inclou 206 esmenes amb canvis significatius en la vida política i social del país. Entre les modificacions destaquen la indexació anual de les pensions dels russos, la inclusió de Déu en la Constitució, la referència al matrimoni com la unió d'un home i una dona, la prohibició de cedir territori a altres països i la prevalença de la llei fonamental nacional sobre el dret internacional.

També et pot interessar

stats