Romania vota aquest cap de setmana si tanca la porta al matrimoni homosexual o no

Els activistes adverteixen que el referèndum pot fer augmentar l'homofòbia i la discriminació al país.

Romania va despenalitzar l'homosexualitat l'any 2001.
Romania va despenalitzar l'homosexualitat l'any 2001.

Tot i que les unions civils entre persones del mateix sexe no són legals a Romania, aquest cap de setmana, els romanesos han de votar si volen canviar la Constitució per a definir el matrimoni com la unió d'un home i una dona.

Romania va despenalitzar l'homosexualitat l'any 2001. De fet, va ser l'últim país de la Unió Europea que ho va fer. El matrimoni homosexual allí és il·legal, però, ara,  l'executiu romanés vol fer un pas més enllà i proposa un referèndum per a tancar definitivament les portes a aquesta possibilitat, que cada vegada guanya més terreny a Europa, per mitjà d'una reforma constitucional.

Es tracta d'una votació promoguda per un grup que s'anomena Coalició per la Família i que compta amb el suport dels actuals governants encapçalats per Partit Socialdemòcrata, hereu de l'antic Partit Comunista, i de l'Església ortodoxa. Són organitzacions implantades, sobretot, en el món rural, amb una població molt tradicional.

Els promotors basen la seua proposta en la defensa dels drets dels xiquets. "Si no vas a votar, dos homes podrien adoptar el teu fill", diu la seua propaganda.

L'oposició al referèndum està representada per l'oposició conservadora, més implantada en el món urbà, i desenes d'organitzacions civils, de defensa dels drets humans i col·lectius LGTBI. Els activistes també adverteixen que el referèndum pot fer augmentar l'homofòbia i la discriminació en el país.

També et pot interessar

stats