Reunió entre la Unió Europea i el Regne Unit per a abordar el Brexit

La qüestió de la frontera irlandesa és el principal assumpte pendent en la negociació.

Reunió entre la Unió Europea i el Regne Unit per a abordar el Brexit
Reunió entre la Unió Europea i el Regne Unit per a abordar el Brexit

El ministre britànic per al Brexit, Steve Barclay, es reuneix aquest divendres a Brussel·les amb el negociador cap de la Unió Europea, Michael Barnier, amb qui abordarà l'actual estat de les negociacions sobre l’eixida del Regne Unit del marc comunitari, prevista per al pròxim dia 31.

El passat dimecres, el president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, va afirmar que encara es pot aconseguir un tracte amb el país britànic sobre la seua marxa de la UE, tot i que des de Downing Street han donat per pràcticament trencades les negociacions en els últims dies.

Per la seua banda, Barnier ha assegurat que en el moment actual no s'està en el punt de considerar un acord. "Necessitem solucions reals i creïbles per a l'illa d'Irlanda. Trobar un acord és difícil, però encara possible", ha escrit el polític francés en el seu compte de Twitter.

La frontera irlandesa, clau en la negociació

La qüestió de la frontera irlandesa és el principal assumpte pendent en la negociació entre Londres i Brussel·les. El govern britànic va entregar la setmana passada a la UE una nova proposta per al Brexit, basada en limitar certs aspectes de la salvaguarda per a evitar una frontera física a Irlanda.

En virtut d’aquesta clàusula, Irlanda del Nord romandria en el mercat únic i la unió duanera comunitària fins que el Regne Unit i la Unió Europea arriben a un acord sobre la seua futura relació comercial.

Tot i això, en el nou pla de Johnson es proposa que Irlanda del Nord es mantinga alineada amb les normes del mercat únic europeu després del Brexit, però només en la regulació sobre comerç i mercaderies, inclosos els productes agrícoles i alimentaris. A més, Irlanda del Nord eixiria, juntament amb la resta del Regne Unit, de l'espai duaner de la UE.

També et pot interessar

stats