Retiren part de les acusacions contra l’expresident del Brasil Lula da Silva

El jutge ha absolt l’exmandatari d’associació il·lícita i considera que no s’ha provat la major part del presumpte blanqueig de diners.

Un manifestant favorable a l'alliberament de l'expresident Lula da Silva amb una careta del mandatari
Un manifestant favorable a l'alliberament de l'expresident Lula da Silva amb una careta del mandatari / Adriano Machado (Reuters)

Un jutge federal del Brasil ha retirat part de les acusacions en el procés contra l’expresident Luiz Inácio Lula en la investigació sobre la trama de favors als negocis de la constructora Odebrecht a Angola.

El jutge Vallisney de Souza Oliveira ha absolt l’exmandatari de les acusacions d’associació il·lícita i blanqueig de diners, però manté l’acusació per corrupció, tràfic d’influències i un dels càrrecs relacionats amb la presumpta neteja de 7,7 milions de reals (uns 2 milions de dòlars) de diners negres.

En aquesta causa l’excap de l’Estat i líder del Partit dels Treballadors està acusat d’haver rebut suborns d’Odebrecht a canvi de suposades pressions per a afavorir que la constructora, la més gran del Brasil, rebera crèdits d’entitats públiques que facilitaren l’adjudicació de contractes a Angola. Aquests crèdits es van concedir en temps del govern de l’expresidenta Dilma Rousseff, successora i filla política de Lula.

El magistrat entén que no s’han presentat proves per a sustentar l’acusació de blanqueig per uns altres 20 milions de reals, uns 5,3 milions de dòlars a Odebrecht i l’empresa d’un nebot de Lula, a qui també absol. D’altra banda, entén que alguns crèdits sota sospita ja estan sent encausat en un altre procés, raó per la qual cosa ha retirat els càrrecs contra els quatre investigats per l’acusació d’associació il·lícita. 

Amb aquest són huit els processos judicials en els quals es troba acusat immers l’expresident Lula, que es troba en presó des d’abril de 2018.

Al juliol de l’any passat va ser absolt d’un altre cas en el qual se l’acusava d’obstrucció a la justícia per, suposadament, intentar comprar el silenci de l’exdirector de la Petrobras Néstor Cerveró per a evitar que informara sobre la xarxa de desviaments de fons de la petroliera.

Una investigació periodística feta pública el passat mes de juny va revelar unes converses privades entre el jutge i els fiscals de l’operació Lava Jato que posen en dubte la imparcialitat de la investigació en la causa que va dur l’expresident a presó. 

També et pot interessar

stats