La retallada de la PAC serà finalment del 2% i s'hi destinaran 375.000 milions d’euros

La proposta inicial del president del Consell Europeu contemplava una reducció de quasi el 14% en el pressupost per als pròxims set anys.

El president del Consell Europeu, Charles Michel, aquest divendres
El president del Consell Europeu, Charles Michel, aquest divendres / Reuters

Els líders europeus reunits a Brussel·les han acordat limitar la retallada prevista de la política agrària comuna (PAC), que serà finalment d'un 2% en lloc del 14%, com s'havia proposat. Així, la dotació serà de 375.000 milions d’euros per als pròxims set anys, una xifra que està per damunt dels 329.300 milions d’euros que havia previst destinar-hi el pla pressupostari del president del Consell Europeu, Charles Michel. Inicialment la proposta plantejava retallar la dotació de la PAC en un 13,9 %, és a dir 53.200 milions menys dels que hi havia destinats en el marc 2014-2020.

“És una gran victòria”, s’ha felicitat el ministre d’Agricultura, Didier Guillaume, que ha afegit que França vol “anar més lluny” i augmentar encara més la partida de la PAC per al període 2021-2027.

No obstant això, Guillaume ha reconegut que aquest paquet de 375.000 milions d’euros no estarà guanyat mentre no es tanque el conjunt de la negociació pressupostària que s’està duent a terme a Brussel·les, però ha recordat que el president francés, Emmanuel Macron, “s’ha fixat la PAC com a prioritat”.

Els líders de la UE intenten resoldre les diferències sobre els pressupostos

Mentrestant, els caps d’Estat i de govern de la Unió Europea (UE) continuen negociant per a acostar postures sobre el pressupost comunitari per als set anys pròxims, el primer sense el Regne Unit. El debat, marcat per les fortes discrepàncies, divideix els països entre els partidaris de retallar fons i els que reclamen més ambició. La política agrària comuna (PAC) i els fons de cohesió són els grans assumptes que enfronten dos parts d’una Europa que ha minvat per culpa del Brexit.

També et pot interessar

stats