Rescat contrarellotge d'una beluga perduda al Sena: huitanta persones, una grua i un tanc d'aigua

Estava encallada al riu francés des de fa una setmana i no s'alimentava. L'han treta de l'aigua amb una xarxa i està previst portar-la en camió a la mar quan l'estat de salut millore

El dispositiu de rescat trau la beluga amb una enorme xarxa agafada a una grua / Benoit Tessier (Reuters)

Un gran dispositiu de huitanta especialistes ha aconseguit rescatar aquest dimecres una balena beluga de 800 quilos que estava encallada des de fa més d'una setmana al riu Sena, a vora setanta quilòmetres de París (França). La delicada operació s'ha allargat més de huit hores durant la matinada.

L'animal, acostumat a viure en les fredes i salades aigües canadenques, havia entrat a riu i estava desorientat, fins al punt que havia deixat d'alimentar-se. L'estat de salut preocupava tant les autoritats, com els veterinaris i els activistes mediambientals, per la qual cosa s'ha decidit avançar l'alliberament per a evitar que emmalaltira encara més.

La beluga atrapada, en primer plànol
La beluga atrapada, en primer plànol / Benoit Tessier (Reuters)

"La beluga ha eixit de l'aigua després de llargues hores de preparació i esforços. Bravo als equips implicats per haver superat aquest desafiament. Se li han fet els primers exàmens mèdics i es coneixeran prompte els resultats", ha indicat l'organització Sea Shepherd France aquest matí en el seu compte de Twitter.

A l'exemplar se l'havia bloquejat en una zona del riu mitjançant rescloses dijous passat. Finalment, l'han pogut traure de l'aigua amb una xarxa alçada per una grua, episodi que ha sigut molt estressant per a l'animal, segons la secretària general de la delegació del govern del departament d'Eure (Normandia), Isabelle Dorliat-Pouzet.

La responsable, que ha explicat les condicions del rescat en roda de premsa, ha alertat que es tractava d'un operatiu arriscat per a l'animal. Després d'estar suspés en una espècie d'hamaca l'hauran de traslladar a la mar en un vehicle refrigerat si les anàlisis mèdiques ho permeten. "És una operació molt llarga en la qual participen huitanta persones, una desena de bussejadors, especialistes, veterinaris... Hem treballat molt", ha dit Pouzet, optimista. "Hem fet el màxim i tan bé com ha sigut possible".

Els treballs de rescat han costat diversos milers d'euros, segons la responsable, que ha destacat les nombroses donacions de ciutadans per a l'operació. Per exemple el camió per a transportar la beluga o la palla que anirà dins, que van oferir diversos veïns.

L'animal és un mascle que, malgrat els 800 quilos de pes, estava més prim del que correspon a un cetaci d'aquestes característiques. Sea Shepherd France ha assenyalat que els veterinaris que l'han atés descarten que patisca cap malaltia infecciosa, però han detectat que no té activitat digestiva. Ara s'intenta reestimular el procés de digestió mentre intenten aclarir les causes del problema. El tractament es mantindrà fins que la salut millore i serà aleshores quan traslladaran la balena a Ouistreham, a la costa normanda. Allà estarà tres dies en un tanc amb aigua de mar abans de ser alliberada i portada mar endins, lluny de les costes.

No és la primera vegada que un cetaci es cola en les aigües del Sena. El maig passat una orca es va quedar atrapada diversos dies en el riu francés, però malauradament va morir de cansament i falta d'alimentació abans que la pogueren rescatar. Veus expertes contemplen diverses opcions per a explicar per què es produeixen aquests episodis, com ara un excés de contaminació sonora que desorienta els animals o bé que es perden per les modificacions en els corrents marins a causa del calfament global.

També et pot interessar

stats