Renuncia en ple el govern del Líban després de l'explosió al port de Beirut

El primer ministre libanés ha responsabilitzat la classe política de la catàstrofe.

El primer ministre del Líban, Hasan Diab, anuncia la seua dimissió en un missatge a la nació televisat
El primer ministre del Líban, Hasan Diab, anuncia la seua dimissió en un missatge a la nació televisat / Reuters

El primer ministre del Líban, Hasan Diab, ha anunciat aquest dilluns la renúncia en ple del govern sis dies després de l'explosió al port de Beirut que ha causat almenys 160 morts i més de 6.000 ferits. La decisió s’ha fet pública després d’una cadena de dimissions, amb la renúncia a la seua cartera dels ministres d’Informació, Medi Ambient i Justícia.

En un missatge a la nació televisat, el primer ministre ha parlat de la lluita contra la corrupció i la necessitat de tindre un executiu de salvació nacional. "Els sistemes de corrupció són més grans que l'Estat", ha afirmat Diab, el gabinet del qual va ser format el desembre de 2019, en resposta a l'onada de protestes que va esclatar al país a l'octubre en contra del sistema de govern corrupte i sectari.

Així mateix, ha responsabilitzat de la catàstrofe la "classe política" que "lluita amb tots els mitjans bruts", sense referir-se a cap partit o dirigent en concret. "Haurien de tindre vergonya de si mateixos perquè la seua corrupció dura set anys", ha dit, agregant que la catàstrofe del port es va forjar des de llavors.

L'explosió va ser causada per vora 3.000 tones de nitrat d'amoni que estaven emmagatzemades a la zona portuària des de 2014 sense les degudes precaucions, tal com va admetre Diab el dia de l'incident. Encara es desconeix què va provocar l'esclat del carregament, però diversos responsables del seu emmagatzematge estan sent investigats.

El president del Líban, Michel Aoun, ha acceptat la renúncia del govern i li ha demanat que seguisca en funcions fins a la formació d'un nou executiu. Diab s’ha reunit amb Aoun en el palau de govern per a informar-lo oficialment de la decisió.

L'ONU demana escoltar les demandes dels manifestants

Per tercer dia consecutiu, desenes de manifestants han protagonitzat moments de tensió amb les forces de seguretat libaneses al centre de la capital. Els manifestants han llançat pedres i han encés alguns focs i els agents han respost amb el llançament d’una gran quantitat de gasos lacrimògens.

El secretari general de l'ONU, António Guterres, ha reclamat reformes al Líban i ha cridat a escoltar les veus de la ciutadania. “En aquest moment de tristesa i frustració prolongada, l'enuig dels libanesos és palpable. Les seues veus han de ser escoltades”, ha dit Guterres.

D’altra banda, ha recalcat que és “important” que hi haja una “investigació creïble i transparent” per a determinar les causes de l'explosió i “aconseguir la rendició de comptes que demana el poble libanés”.

Precisament aquest dilluns el port de la capital libanesa ha rebut al primer vaixell que ha tirat ancores en les seues aigües després de la gran explosió. El buc Vessel Electra ha arribat amb 400 contenidors i ha atracat a la zona de descàrrega del port.

També et pot interessar