La rendició d'un blindat, imatge de la debilitat de les tropes russes davant de la contraofensiva ucraïnesa

La UE alerta que el replegament situa la guerra en una nova fase "perillosa" i un "escenari temible" per l'amenaça nuclear

Captura de la seqüència de la rendició
Captura de la seqüència de la rendició / @JayinKyiv (Twitter)

La contraofensiva ucraïnesa, que compta les últimes hores per victòries en les regions sota ocupació parcial russa, està oferint les primeres imatges de la debilitat de les tropes de Moscou. La seqüència de la rendició d'un tanc, a una zona indeterminada del front, està donant la volta al món per les xarxes socials. 

El vídeo mostra com un blindat, amb una samarreta blanca de rendició penjant del canó, s'apropa cap a una zona on hi ha resguardats diversos soldats ucraïnesos. Els ocupants del tanc n'ixen amb els braços en alt i són desarmats, cos a terra, per militars rivals. El clip l'ha penjat un membre de Ripleys Heroes, una ONG de suport no militar als civils que combaten a Ucraïna.

En les últimes hores el govern ucraïnés ha anunciat avanços a Khàrkiv i la recuperació de desenes de localitats de Kherson, Donetsk, Luganks i Zaporíjia, a l'est i el sud del país, de les quals Rússia acaba de proclamar l'annexió. 

El secretari general de l'OTAN, Jens Stoltenberg, ha felicitat directament el president ucraïnés, Volodímir Zelenski, per “l'impressionant” progrés de les tropes ucraïneses.

No obstant això, l'alt representant de la Unió Europea per a Afers Exteriors, Josep Borrell, ha alertat que el replegament rus fa entrar la guerra en una nova fase "perillosa" i un "escenari temible", ja que Rússia ha amenaçat d'usar armes nuclears.

El Kremlin assegura que l'exèrcit rus recuperarà les localitats perdudes al territori annexionat per Rússia a l'est i el sud d'Ucraïna. La incorporació exprés ha culminat amb la reforma de la Constitució, que va firmar aquest dimecres Vladímir Putin. 

Rússia culmina l'annexió amb una reforma constitucional

El president rus va signar un segon decret que amplia els criteris per a eximir de l'allistament els reservistes russos cridats a files. Queden fora de mobilització, l'alumnat universitari en horari vespertí, de postgrau i que curses estudis institucions religioses i centres privats amb llicència estatal.

Dijous passat Putin va ordenar enviar a casa tots els homes mobilitzats per error davant les creixents protestes i denúncies d'arbitrarietats per part de responsables d'oficines d'allistament. 

El ministre de Defensa, Serguei Shoigú, assegura que més de 200.000 ciutadans ja s'han incorporat a files des del 21 de setembre d'un total de 300.000 reservistes que han de ser mobilitzats.

També et pot interessar

stats