La reialesa europea acomiada Constantí II, l'últim rei de Grècia

El rei Felip VI s'ha retrobat públicament amb la seua família en el funeral, de caràcter privat

El rei emèrit, Joan Carles, i donya Sofia, en el funeral de Constantí II
El rei emèrit, Joan Carles, i donya Sofia, en el funeral de Constantí II / Stoyan Nenov (Reuters)

Famílies reials de deu països europeus s'han reunit aquest dilluns per a donar l'últim adeu a Constantí II de Grècia en un funeral celebrat a Atenes. Per part d'Espanya hi han assistit els reis, Felip VI i Letícia, així com l'emèrit, Joan Carles, i Sofia, germana del difunt. També les infantes Elena i Cristina.

Constantí, que va faltar la setmana passada als 82 anys, només va regnar durant tres anys en la dècada de 1960 abans de ser obligat a exiliar-se. En 1974, els súbdits grecs votaren a favor d'abolir la monarquia, i per això el govern hel·lé s'ha negat a celebrar una cerimònia oficial, fet que ha causat malestar en part de la població. 

Vinculat a la casa alemanya de Glucksberg, que té connexions amb la reialesa a tot Europa, Constantí II era l'únic fill del rei Pau i la reina Frederica de Grècia. Cosí segon del rei Carles de la Gran Bretanya i padrí del príncep Guillem, va passar la major part de la vida a l'estranger, però havia tornat a la terra natal en 2013 fins que va exhalar l'últim alé en un hospital d'Atenes. 

Els reis Felip i Letízia, en el funeral de Constantí II
Els reis Felip i Letízia, en el funeral de Constantí II / Louiza Vradi (Reuters)

Membres de la reialesa de la Gran Bretanya, Espanya, Dinamarca, Noruega, Suècia, els Països Baixos, Bèlgica, Luxemburg i Mònaco s'han desplaçat a les exèquies celebrades en la catedral metropolitana del centre de la capital hel·lena. Una cerimònia privada en què ha coincidit tota la família reial espanyola per primera vegada des de 2020. Els reis i l'emèrit no s'han assegut junts, perquè el protocol preveu que en primera fila, a un costat del taüt, tan sols seuen els monarques en actiu. 

La ciutadania grega també ha pogut acomiadar-se de qui va ser l'últim rei del país, tot i la negativa del govern hel·lé a celebrar un funeral oficial. Milers de persones han fet cua durant hores fora d'una capella adjacent, on s'ha col·locat el fèretre de Constantí cobert amb una bandera grega, per a presentar-li el darrer homenatge. Al funeral hi ha convidades 187 persones, de les quals 130 provenen de l'estranger i hi ha una desena de monarquies. 

Constantí II serà soterrat a Tatoi, al nord d'Atenes, en una finca familiar en què descansen també els avantpassats. 

També et pot interessar

stats