El Regne Unit vota en uns comicis que resoldran el futur del país a Europa

46 milions de britànics estan cridats a les urnes per a renovar el Parlament que triarà el primer ministre.

VÍDEO | El Regne Unit vota en uns comicis que resoldran el futur del país a Europa
12 de desembre 2019 - 22:30

La ciutadania britànica té una cita amb les urnes en unes eleccions en què, més enllà d’uns dirigents, els 46 milions d’electors escolliran qui estarà al volant del Brexit. Aquests comicis repercutiran més enllà de la frontera britànica i condicionaran el futur d’Europa. 

 

Una de les regions que espera amb atenció els resultats és la Comunitat Valenciana pels efectes econòmics, entre altres aspectes, que puga tindre el Brexit. Segons la Cambra de Comerç, les exportacions valencianes al Regne Unit suposen 1.592 milions. El sector turístic valencià també està expectant, donat que vora el 35% dels visitants estrangers que rep el nostre territori són britànics. 

 

En els primers comicis que se celebren el desembre en un segle, sembla que el vot tàctic, el vinculat al Brexit, serà determinant. El laborista Jeremy Corbyn ha remuntat en les enquestes durant els últims dies de campanya, però es dona pràcticament per segura la victòria de Boris Jonhson, ferm partidari de trencar els vincles amb la Unió Europea. La major incertesa és saber si tindrà majoria absoluta per a iniciar l’eixida de la Unió Europea. El conservador, ha centrat la campanya per a atraure el vot dels indecisos.

 

Per contra, el seu rival, el laborista Jeremy Corbyn, ambigu amb el Brexit, és el candidat menys popular des que van començar a elaborar-se enquestes el 1983. No obstant això, en els últims dies han remuntat les expectatives de vot, sobretot respecte als partidaris de continuar en la Unió Europea. 

 

Conseqüències per als residents a la Comunitat Valenciana

Aquests comicis són decisius per a un Brexit que podria ser imminent i que també afectaria els britànics residents a la Comunitat Valenciana, en qüestions com ara l’encariment del preu del viatge, la pèrdua de poder adquisitiu o la paràlisi immobiliària. 

 

En declaracions a 20H NTC, Bob Houliston, exregidor de l'Ajuntament d'Oriola, ha afirmat que el temor més gran dels britànics que resideixen fora del Regne Unit és la d’un Brexit dur, sense acord. I és que això implicaria posar en risc alguns dels seus drets, com el de l’atenció sanitària o les pensions. 

També et pot interessar