El Regne Unit viu les últimes hores a la Unió Europea

S’obri així un període de transició d’onze mesos per a negociar les futures relacions entre Londres i Brussel·les.

La bandera del Regne Unit davant la seu del Parlament Europeu a Brussel·les
La bandera del Regne Unit davant la seu del Parlament Europeu a Brussel·les / Europa Press

A partir de la mitjanit de divendres, el Regne Unit deixarà de ser membre de la Unió Europea. Finalitza així un període de tres anys i mig d’anades i tornades després del referèndum en què la ciutadania britànica va votar a favor d’eixir del marc comunitari.

A partir d’aquest moment, s’obri un període de transició d’onze mesos per a negociar les futures relacions comercials i duaneres que mantindran Londres i Brussel·les, temps durant el qual el país continuarà mantenint les normes comunitàries.

Així, durant tot el 2020 els espanyols podran viatjar a Regne Unit amb DNI i sense passaport, utilitzar el seu mòbil amb les mateixes condicions de 'roaming' i utilitzar allí el permís de conduir espanyol. Tampoc hi haurà barreres comercials per a les empreses exportadores o importadores, la flota europea podrà continuar pescant en aigües britàniques i el Regne Unit continuarà participant en el programa Erasmus fins al 31 de desembre d’enguany.

Això sí, tot el que succeïsca en el futur depén de la relació futura que negocien durant els pròxims mesos.

Durant el període de transició, la ciutadania de la UE a Regne Unit i els britànics en territori comunitari continuaran gaudint dels mateixos drets que fins ara, però tots ells han de registrar-se per a poder mantindre'ls en el futur.

També et pot interessar

stats