El Regne Unit i la UE suspenen les negociacions post-Brexit per falta d'acords

Boris Johnson i Ursula Von der Leyen es reuneixen aquest dissabte per a intentar desbloquejar la situació.

El negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, a Londres, abans de la reunió amb el negociador britànic, David Frost
El negociador de la Unió Europea, Michel Barnier, a Londres, abans de la reunió amb el negociador britànic, David Frost / Henry Nicholls (Reuters)

Les negociacions sobre la relació post-Brexit entre Londres i Brussel·les estan bloquejades. Així ho han comunicat el negociador britànic, David Frost, i el negociador comunitari, Michel Barnier, en els seus comptes de Twitter. Davant de la impossibilitat d'arribar a un acord després d'una setmana de negociacions, els dos mandataris han detingut les converses a l'espera d'una reunió entre els seus superiors. D'aquesta manera, el primer ministre britànic, Boris Johnson, i la presidenta de la Comissió Europea, Ursula Von der Leyen, mantindran una reunió aquest dissabte, fonamental per al futur de les negociacions.

Quan falten quatre setmanes per a l'1 de gener, data en què finalitza el període de transició del Brexit, encara no s'ha arribat a cap acord per a decidir les relacions post-Brexit entre Europa i el Regne Unit. Durant la pròxima cimera europea, els dies 10 i 11 de desembre, els líders europeus podrien donar el vistiplau als possibles acords establits. Tanmateix, encara s'haurien d'aprovar en el Parlament Europeu.

Espanya, el país més castigat pel Brexit

El Banc d'Espanya assegura que els acords sobre les futures relacions econòmiques euro-britàniques "han d'arribar a un acord com més prompte millor". Així ho ha advertit en l'informe Brexit: situación y consecuencias económicas.

Segons el Banc d'Espanya, el nostre seria el país més perjudicat, després del mateix Regne Unit, en cas que es portara a terme un Brexit dur i que siga quina siga la modalitat d'eixida que finalment s'adopte, el país britànic "sofrirà un impacte considerable". El Banc d'Espanya adjudica una reducció del 0,4% de PIB al conjunt de la Unió Europea.

Com apunta l'informe, les relacions d'Espanya i el Regne Unit són més estretes que les d'altres economies europees i per tant el dany també serà major. Actualment, les exportacions espanyoles al Regne Unit representen el 3,4% del PIB espanyol.

També et pot interessar