El Regne Unit pot revocar el Brexit de manera unilateral, segons el Tribunal de Justícia de la UE

La decisió s'ha anunciat un dia abans de la data prevista per a la votació de l'acord sobre la retirada britànica en el parlament.

El Brexit es pot retirar abans que acabe el període de dos anys des que es va notificar la intenció d’abandonar la Unió Europea
El Brexit es pot retirar abans que acabe el període de dos anys des que es va notificar la intenció d’abandonar la Unió Europea

El Tribunal de Justícia de la Unió Europea ha sentenciat aquest dilluns que el Regne Unit té la capacitat per a revocar de forma unilateral l’article 50 dels tractats europeus. Aquest article va ser el que va iniciar el procés de la seua eixida de la Unió Europea, el conegut com a Brexit.

La decisió del tribunal, amb seu a Luxemburg, s’ha anunciat només un dia abans de la data prevista per a la votació de l’acord sobre la retirada britànica al Parlament del Regne Unit, on la primera ministra, Theresa May, no té garantits els suports necessaris per a tirar-lo avant.

Aquesta revocació tindria l’efecte que el Regne Unit seguiria en la Unió Europea sense canvis en el seu estatus com estat membre. Per al Tribunal de Justícia Europea de Luxemburg, la possibilitat de retirar l’article 50 és una possibilitat mentre l’acord de retirada pactat entre Londres i Brussel·les no haja entrat en vigor.

Així, el Brexit es pot retirar abans que acabe el període de dos anys des que es va notificar la intenció d’abandonar la Unió Europea. El Regne Unit va informar el club comunitari de la seua intenció d’abandonar la Unió Europea el 29 de març de 2017 i, per aquest motiu, l’eixida efectiva de Londres es produirà el pròxim 29 de març de 2019. En qualsevol cas, l’acord de retirada encara ha de ser ratificat pel parlaments britànic i l’Eurocambra perquè puga entrar en vigor el 29 de març

La revocació posa punt final al procés d’eixida

Luxemburg ha recalcat que l’article 50 no aborda de manera explícita la possible marxa arrere i que, per tant, ni la prohibeix ni l’autoritza de manera expressa. Per al tribunal seria "inconsistent", per als objectius des tractats europeus de crear una unió més propera, forçar la retirada d’un país membre que, després de notificar la seua intenció de marxar, decideix revocar aqueixa mateixa notificació mitjançant un procés democràtic.

Segons ha afegit, sotmetre el dret a la revocació, a l’aprovació unànime dels caps d’estat i de govern dels països, com sol·licitaven la Comissió i el Consell, “transformaria un dret sobirà unilateral en un dret condicional i seria incompatible amb el principi segons el qual un estat membre no pot ser obligat a abandonar la UE en contra de la seua voluntat”.

També et pot interessar

stats