El Regne Unit estudiarà “amb molta cura” el grau de protecció de la vacuna de Pfizer

Experts d'Israel asseguren que la protecció després de la primera dosi és d'un 56% i no d'un 89% com assegurà la companyia.

Una sanitària mostra un vial de la vacuna de Pfizer-BioNTech
Una sanitària mostra un vial de la vacuna de Pfizer-BioNTech / Reuters

El Regne Unit estudiarà “amb molta cura” el grau de protecció de la vacuna desenvolupada per Pfizer BioNTech (un dels preparats emprats en el seu programa d'immunització) després de sorgir nous interrogants des d'Israel sobre l’efectivitat després de la primera dosi.

Així ho ha admés aquest dimecres l'assessor científic del govern britànic, Patrick Vallance, en declaracions al canal de televisió Sky News, on s'ha referit a les troballes arribades d'una anàlisi realitzada per experts israelians. La vacuna es va començar a distribuir a Irsael abans que al Regne Unit.

Conforme a eixes dades, la protecció que aporta la formulació de Pfizer després d'administrar-se una primera dosi (d'un total de dos) és significativament més baixa (un 33%) que l'estimat inicialment durant els assajos clínics (que apuntaven un 89%).

Els britànics administren la segona dosi als tres mesos

Vallance ha reconegut que “en la pràctica del món real les coses rarament són tan bones com durant els assajos”, però va raonar que si bé “probablement (l'efectivitat) no serà tan alta en la pràctica, no crec que siga tan baixa com suggereixen aquestes xifres (aportades per experts d'Israel)”.

Precisament, l'alt percentatge d'efectivitat en el curt termini va ser decisiu per a justificar la decisió que va adoptar pel Regne Unit de retardar la inoculació de la segona dosi fins a 12 setmanes, en lloc d'esperar-ne només tres, l'interval utilitzat durant les proves. Escudant-se en la suposada alta efectivitat després de la primera dosi, l'executiu de Boris Johnson va considerar més important donar prioritat a immunitzar al major nombre de persones possible amb la injecció inicial i esperar més temps per a completar la vacuna.

“Hem d'estudiar això amb molta cura, hem de continuar mesurant els números”, ha afirmat Vallance sobre aquests nous interrogants. L'expert ha indicat així mateix que el que aquest país està tractant d'aconseguir actualment és “protegir els més vulnerables”.

Sobre l'evolució de la pandèmia al Regne Unit, que ahir va aconseguir un rècord de defuncions diàries per Covid-19 (1.610) i encadena xifres alarmants de contagis, Vallance ha dit que “de moment és molt, molt dolenta, amb molta pressió (per al sistema sanitari públic) i en alguns casos sembla una zona de guerra quant a les coses amb què han de bregar algunes persones”.

Pel que fa al programa nacional d'immunització, ha recordat que “el primer que faran les vacunes serà protegir de malalties greus i reduir les probabilitats de morir de la malaltia; aportar una protecció individual”.

“Sabem molt menys de la capacitat de la vacuna per a frenar la transmissió. Creiem que la frenarà, però encara no sabem quant. I faran falta nivells molt, molt alts de cobertura entre la ciutadania (un 70% o més) a fi d'obtindre algun grau d'immunitat per a tota la població”, ha aclarit.

Amb vista al futur, l'expert ha vaticinat que probablement seran necessàries vacunes anuals contra la Covid-19: “Crec que és bastant probables que necessitem vacunar-nos de manera regular, almenys durant alguns anys i que les vacunes hagen de canviar una mica, igual que passa amb la de la grip”.

També et pot interessar

stats