Rècord de vot per correu als Estats Units dues setmanes abans de les eleccions

Ja hi ha més de 35 milions de sufragis emesos; fa quatre anys, per aquestes dates, n'hi havia només 6 milions.

Més de 35 milions d'estatunidencs han emés el seu vot avançat en els comicis del 3 de novembre
Més de 35 milions d'estatunidencs han emés el seu vot avançat en els comicis del 3 de novembre / Gabriela Bhaskar (Reuters)

Els Estats Units han trencat rècords pel que fa al volum de vots per correu quan falten dues setmanes per a les eleccions, encara que en alguns estats creix la preocupació sobre possibles problemes en el tràmit de les paperetes per correu. Més de 35 milions d'estatunidencs han emés el seu vot avançat en els comicis del 3 de novembre, mentre que en les mateixes dates, fa quatre anys, n’havien votat menys de 6 milions.

Catorze dies abans de la data oficial per a elegir entre el president republicà Donald Trump i el candidat demòcrata, Joe Biden, ja s'ha aconseguit el 70% del volum total de vots avançats que es van emetre en les eleccions de 2016. Les paperetes emeses fins ara suposen, a més, el 25% dels 136 milions de vots que es van comptar en total en les eleccions en què Trump es va imposar a la demòcrata Hillary Clinton.

Els demòcrates estan votant més que els republicans

Les dades han donat esperances als demòcrates, perquè els seus votants estan participant molt més que els republicans en aquells estats que proporcionen informació sobre les preferències polítiques dels electors, com Florida, Carolina del Nord o Pennsilvània. A més, moltes de les persones que han votat per correu són dones o població afroamericana, dos perfils que acostumen a donar més suport als demòcrates, d'acord amb les dades estatals.

No obstant això, la campanya de Trump assegura que els seus seguidors prefereixen votar el dia de les eleccions, i aquells que s'identifiquen com a republicans solen afirmar en les enquestes que tenen la intenció d’exercir el dret de vot en persona, i no per correu.

La complexitat del vot per correu

Les possibilitats de votar per correu s'han ampliat a causa de la pandèmia, i dotze estats envien automàticament sol·licituds de vot postal a les llars de tots els votants registrats –també en territoris clau com Arizona o Ohio-, mentre que en altres deu envien directament les paperetes. No obstant això, en alguns estats, com els crucials de Pennsilvània i Michigan, està prohibit començar a processar els vots emesos avançats fins al dia de les eleccions, la qual cosa apunta a un probable endarreriment en el recompte. Molts observadors temen que el president puga no reconéixer-ne el resultat, la qual cosa, i en un escenari extrem, podria derivar en una crisi constitucional.

Però, a més, els retards en el lliurament de cartes i de paquets per correu han generat preocupació en almenys deu estats clau, on el servei de paqueteria de primera classe funciona un 7,8% més lent que al gener. Les pertorbacions en el servei postal poden tindre un impacte decisiu, ja que alguns estats clau, com Michigan, Wisconsin i Geòrgia, no acceptaran paperetes que arriben després del 3 de novembre, fins i tot si el segell postal que porten és anterior a aquella data. I a Carolina del Nord no es tramitaran vots que es reben després del dia 6 de novembre.

Obama acompanya aquest dimecres Biden

Biden, que manté un avantatge d'uns deu punts sobre Trump a escala nacional, però que està empatat en les enquestes en estats clau com Ohio o Carolina del Nord, espera donar un impuls a la seua campanya amb l'entrada de l'expresident Barack Obama, que aquest dimecres farà el seu primer míting, un acte a Filadèlfia (Pennsilvània), que el públic seguirà des dels vehicles a causa de la pandèmia.

També et pot interessar

stats