De rebutjar la vacuna, a l'UCI: el cas de Països Baixos que posa en alarma la població

Estava citat per vacunar-se amb AstraZeneca, però ho va rebutjar per por de desenvolupar coagulació sanguínia, i ara lluita per la seua vida connectat a respiració assistida.

Un sanitari extrau una vacuna d'AstraZeneca
Un sanitari extrau una vacuna d'AstraZeneca / Dinuka Liyanawatte (Reuters)

Estava citat per vacunar-se amb AstraZeneca, però ho va rebutjar per por de desenvolupar coagulació sanguínia. Ara es troba lluitant per la seua vida en un hospital holandés, connectat a respiració assistida. És la tràgica història d'un pacient amb Covid-19 amb la qual metges dels Països Baixos exigeixen usar totes les vacunes disponibles.

La carta oberta d'aquests sanitaris holandesos, acompanyada d'una radiografia dels pulmons del seu pacient, que no deixa indiferent, va dirigida al ministre de Sanitat en funcions, Hugo de Jonge, en una crítica a la paralització de l'ús de Janssen, filial de Johnson & Johnson, i de les limitacions d'edat imposades a l'ús d'AstraZeneca.

"Hui ha ingressat al nostre hospital el primer pacient que s'havia negat a rebre la vacuna d'AstraZeneca després de tota la commoció en la premsa. Sentim el tremend pesar en la seua veu i la desesperació en els seus ulls. El virus l'ha atacat i podria haver-se evitat. Amb el seu permís, compartim el seu escàner de pulmó. No és necessari ser un especialista en pulmons per a reconéixer la devastació, ni epidemiòleg per a explicar els riscos de no estar vacunat", han alertat.

Els sanitaris alerten dels riscos de no vacunar-se

Els signants de la carta, que són empleats del centre mèdic Zuyderland, en el sud-est de Països Baixos, han alertat que "el risc de mal greu causat per la Covid-19 és deu vegades major per a les persones de 40 anys i 70 vegades major per a les de 60 anys, que el risc de mal greu per trombosi" de la vacuna.

"Deixem que la gent trie si vol evitar una situació com la del nostre pacient", han instat, i demanen posar a la seua disposició "AstraZeneca, Janssen o qualsevol altra vacuna" i són partidaris "la vacunació voluntària sobre la base del consentiment informat".

A més, com a conclusió a la seua carta, han amenaçat d'usar sense permís les dosis d'AstraZeneca que tenen en la nevera en els empleats i metges del centre hospitalari a partir d'aquest dilluns. A més, han advertit que ja no "cooperaran voluntàriament i conscientment amb danys evitables a través de la vacunació".

Milers de dosis emmagatzemades a l'espera

Els Països Baixos tenen emmagatzemades des del dilluns 80.000 dosis de Janssen a l'espera d'una recomanació científica de l'Agència Europea del Medicament (EMA) sobre la seua seguretat i la seua possible relació amb sis casos de coagulació sanguínia inusual als Estats Units, únic país que ha usat ja aquesta vacuna monodosi.

A més, i després que l'EMA alertara d'un "possible vincle" d'AstraZeneca amb desenes de casos de tromboembolismes molt rars en persones que van rebre la injecció, Països Baixos va decidir usar-la només en persones majors de 60 anys, un grup d'edat on aquest preparat ha mostrat menys casos d'aquest efecte advers.

Un 42% dels majors de 60 anys rebutja vacunar-se amb AstraZeneca

Després dels debats sobre AstraZeneca i les divergències que han mostrat els països europeus sobre si mantindre o no la vacunació amb aquest preparat, un 42% dels majors de 60 anys encara sense vacunar en Països Baixos han rebutjat posar-se aquesta vacuna, segons una enquesta.

També et pot interessar

stats