Reacció internacional davant de l'atac turc als kurds

La invasió turca del territori kurd de Síria ha desencadenat un conflicte de repercussió internacional.

Reacció internacional davant de l'atac turc als kurds

La invasió turca del territori kurd de Síria ha desencadenat un conflicte de repercussió internacional. Europa, Rússia i els Estats Units han expressat el rebuig a l’operació militar i alerten sobre el risc de fugida de milers de combatents del Daesh, actualment en presó sota control kurd.

L’acció militar se centra a la ciutat de Ras al-Ayn, a la part siriana del Kurdistan, i ja ha provocat la fugida almenys de 75.000 persones, xifra que probablement s'incrementarà els pròxims dies.

La preocupació més gran, ara com ara, és la possibilitat que milers de militants jihadistes del Daesh empresonats pels kurds puguen fugir i reorganitzar-se.

De fet, el Daesh ja ha fet un atemptat a la zona, on de moment hi ha quatre morts.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha criticat l'operació militar unilateral i ha recordat que les tropes kurdes van contribuir al final del Daesh.

Alemanya ha instat Turquia a detindre immediatament l’ofensiva i Espanya podria retirar la bateria de míssils Patriot i els 150.000 militars que té desplegats a la zona.

El rus Vladímir Putin també ha avisat del risc de fugida i de reorganització de membres del grup terrorista.

Fins i tot Donald Trump, que fa poc ha retirat les tropes nord-americanes de la zona, ha qüestionat l’acció turca i ha amenaçat amb sancions.

Mentrestant, l’OTAN tracta de mantindre una posició equidistant i s’ha limitat a demanar a Turquia, que també és membre, que actue amb moderació.

El Consell de Seguretat de l’ONU encara no ha consensuat una resposta a una acció bèl·lica contrària a la Carta de les Nacions Unides.

També et pot interessar