Quinze murs segueixen fragmentant Europa

Hui es compleixen 29 anys de la caiguda del mur de Berlín, amb una Europa fortificada davant la crisi dels migrants.

Quinze murs segueixen fragmentant Europa

Hui es compleixen 29 anys de la caiguda del mur de Berlín, però mil quilòmetres de tanques segueixen fragmentant i blindant hui en dia el continent europeu. En total, hi ha quinze murs en 10 països de la Unió, entre ells Espanya, amb les tanques de Ceuta i Melilla.

Europa es fortifica i, aquesta vegada, la suposada amenaça són les persones migrants, com les que arribaren el 2015 fugint del Pròxim Orient, o les que actualment intenten saltar a Espanya per a deixar arrere la fam i la violència a l'Àfrica.

En concret, 10 dels 28 països membres de la Unió Europea han alçat murs i tanques en les últimes tres dècades. Aquestes sumen mil quilòmetres, sis vegades la llargària del mur de Berlín.

Són murs exteriors com el que separa Bulgària de Turquia, o interiors com el de Calais, a França, porta d'entrada al Regne Unit.

L'ONU alerta que són construccions cares i inservibles perquè no detenen l'entrada de persones migrants i beneficien les organitzacions criminals. Però Europa se sent vulnerable i, per això, alça també uns altres murs invisibles, com ara les operacions marítimes de vigilància.

Els murs són barreres entre els rics i els pobres. Entre el nord i el sud. Dificulten les arribades, però no les detenen, i obliguen aquestes persones a optar per rutes cada vegada més arriscades.

També et pot interessar

stats