Qui és qui en les presidencials colombianes

La disputa en la segona volta de les votacions està entre l’exguerriller d’esquerra Petro i el populista Rodolfo Hernández, conegut com el Trump colombià

Gustavo Petro, candidat d'esquerres a la presidència de Colombia / À Punt NTC

Gustavo Petro, candidat a convertir-se en el primer president d'esquerra en la història de la República de Colòmbia, ha mostrat una alegria continguda davant del triomf en la primera volta de les eleccions presidencials al seu país. 

Exguerriller, abans de fer el salt a la política va ser torturat per l'exèrcit. Diputat, senador i alcalde de Bogotà, ha perdut dues eleccions presidencials. Ara lidera una coalició progressista amb l'advocada Francia Márquez com a candidata a la vicepresidència. Els dos han fet els mítings protegits per escortes.

Petro s'enfrontarà en la segona volta al multimilionari Rodolfo Hernández. Ha sigut la gran sorpresa de la jornada gràcies a una eficaç campanya en les xarxes socials. Implicat en casos de corrupció, l'anomenen el Trump colombià. En anteriors ocasions ha sigut capaç d'agredir un regidor durant una discussió política i inclús s’ha declarat admirador de Hitler.

El tercer candidat de dreta, Fico Gutiérrez, ja li ha donat el seu suport a Hernández, i entre els dos sumen més del 50% dels vots. Qui guanye governarà el país més desigual de l'Amèrica Llatina després del Brasil.

Després de sis dècades de guerra, només enguany 79 líders socials han mort assassinats. Per a molts observadors, no estem davant d'un canvi de govern sinó de règim, on Colòmbia tria entre l'esquerra i el populisme.

També et pot interessar

stats