Quatre morts a l’Havana pel tornado més violent en 80 anys

Les autoritats cubanes comencen a reparar els danys qualificats de “greus a devastadors” després del temporal del diumenge.

Una dona visita sa casa, a Regla, que ha quedat sense sostre després del pas del temporal
Una dona visita sa casa, a Regla, que ha quedat sense sostre després del pas del temporal / Ernesto Mastrascusa (Efe)

L’Havana ha començat a restablir-se del tornado més violent del qual es tenen registres en les últimes huit dècades, un fenomen que va castigar la nit del diumenge l’est de la capital i va causar almenys quatre morts i 195 ferits.

Els districtes de Regla, Guanabacoa, San Miguel del Padrón, Diez de Octubre i Havana de l’Est han començat el dia amb un paisatge de cases reduïdes a enderrocs, finestres sense vidres, arbres desarrelats i cotxes bolcats o partits en dos per la caiguda de pals elèctrics.

Norma Vera, una jubilada de 65 anys que viu en la zona de Santos Suárez, va veure amb espant com el tornado rebentava “com en les pel·lícules” quasi tots els vidres i les canonades d’aigua i gas, feia caure el mur posterior de l’habitatge i provocava la caiguda del porxe sobre el seu cotxe. El que queda de la seua llar és un dels 1.238 habitatges, almenys, que han patit danys, segons xifres difoses per les autoritats.

També s’han vist afectats amb diversos nivells de gravetat 46 centres educatius i 7 instal·lacions dels serveis de salut, entre els quals hi ha un hospital matern infantil i un hospital d’ancians.

Danys calculats entre greus i devastadors

Les autoritats cubanes avaluen que el tornado, que va recórrer 11,5 km amb ràfegues de vent de fins a 300 km/h, va aconseguir el nivell 4 –danys de greus a devastadors– de 6 en l’escala de Fujita.

A causa de la quantitat d’afonaments no es descarta que pogueren aparéixer més víctimes, segons ha afirmat a la televisió estatal el primer secretari del governant Partit Comunista a l’Havana, Luis Antonio Torres.

Una de les situacions més delicades es va viure a l’hospital matern infantil Hijas de Galicia, on xiquets, bebés, dones que acabaven de donar a llum i embarassades van haver de ser evacuats i traslladats a altres centres sanitaris. El fenomen, que es va formar al mateix temps en què una forta tempesta de pluja i vent colpejava l’occident cubà, va provocar greus avaries en els serveis d’electricitat, comunicacions i proveïment d’aigua.

Comencen els treballs de rehabilitació

Les autoritats cubanes van declarar des de primera hora d’aquest dilluns la fase de rehabilitació i el president del país, Miguel Díaz-Canel, va convocar un Consell de Ministres d’urgència per a avaluar l’impacte del desastre natural. Díaz-Canel va ser una de les primeres autoritats a visitar els barris afectats pel pas del tornado i ell mateix va anunciar, a través de Twitter, la xifra de morts i ferits pel succés. Així mateix, s’han habilitat llocs de venda de menjar i beguda a preus mòdics per als veïns afectats.

L’última vegada que un cas d’aquesta magnitud va afectar l’Havana va ser el 26 de desembre de 1940, quan un gran tornado va creuar el sud de la ciutat causant quasi 40 morts i més de 400 ferits. Experts de l’Institut de Meteorologia cubà treballen en l’àrea afectada per a recollir dades sobre aquest nou tornado, del qual ja han determinat que va començar en Diez de Octubre i es va dissipar en la zona de Berroa, a Guanabacoa.

També et pot interessar

stats