Quatre anys de presó per a la periodista xinesa que va informar del primer brot de coronavirus a Wuhan

La justícia xinesa condemna aquesta ciutadana per "provocar altercats i buscar problemes" amb informacions "falses".

El juí s'ha celebrat aquest dilluns a la Cort Popular de la Nova Àrea de Pudong (Xangai)
El juí s'ha celebrat aquest dilluns a la Cort Popular de la Nova Àrea de Pudong (Xangai) / Reuters

La periodista ciutadana xinesa Zhang Zhan ha sigut condemnada aquest dilluns a quatre anys de presó per "provocar altercats i buscar problemes" amb les seues informacions sobre el primer brot de coronavirus a Wuhan, on es va originar la pandèmia que ha sacsejat el món sencer, segons informa el diari hongkongués Apple Daily.

El rotatiu, que cita un dels advocats de la condemnada, apunta que Zhang s'ha negat a acceptar els càrrecs en considerar que les informacions que escrivia –publicades a través de plataformes xineses com WeChat i altres prohibides en el país com ara Twitter o YouTube– no haurien de ser censurades. Segons Amnistia Internacional, el seu treball a Wuhan es va centrar a informar de detencions d'altres reporters independents i assetjament a familiars de víctimes del coronavirus durant el que es considera com a primer brot de Covid-19 en tot el món.

L'organització Chinese Human Rights Defenders (CHRD) apuntava al setembre que a la dona, de 37 anys, l'havien detinguda per publicar que la ciutadania de Wuhan havia rebut menjar podrit durant el confinament d'onze setmanes que va viure la ciutat, o que va ser obligada a pagar taxes per a poder fer-se proves del coronavirus.

El judici s'ha celebrat en un tribunal d'aquesta ciutat oriental de Xangai –on té fixada la residència l'acusada– amb forta presència policial i amb l'assistència tan sols dels seus familiars.

Zhang, detinguda a la fi de maig, va iniciar al setembre una vaga de fam que ha causat que el seu estat físic siga "molt feble", segons la defensa, que afirma que les autoritats l'alimenten forçosament per un tub i l'obliguen a portar grillons.

La Fiscalia havia demanat una sentència d'entre quatre i cinc anys de presó per "publicar repetidament un gran nombre d'informacions falses" i acceptar entrevistes amb mitjans estrangers per a "exagerar maliciosament" la situació del coronavirus a Wuhan.

Les organitzacions pro drets humans han protestat per la sentència: "Qualsevol que elogie l''èxit' del govern xinés a l'hora de contindre el virus hauria de tindre això en compte. Això és una part integral del model de control de la pandèmia del Partit Comunista Xinés", ha lamentat en Twitter la investigadora per a la Xina de Human Rights Watch (HRW) Yaqiu Wang.

Amnistia Internacional afirmava recentment que "els periodistes ciutadans van ser la font primària, si no l'única, d'informació de primera mà i sense censura sobre el brot de la Covid-19 a la Xina". L'entitat recorda que aquests reporters independents "s'enfronten a assetjament i repressió per publicar notícies i difondre informacions censurades pel govern".

A Wuhan les autoritats locals van tardar a donar la informació disponible sobre el brot, degut, segons l'aleshores alcalde, Zhou Xianwang, al fet que necessitaven l'aprovació d'instàncies superiors per a fer-ho.

També et pot interessar