Quatre anys des del referèndum del Brexit

Després de quaranta anys de relacions complicades, l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea va fer el tir d'eixida el 2016.

VÍDEO | Quatre anys des del referèndum del Brexit

Després de quaranta anys de relacions complicades, l'eixida del Regne Unit de la Unió Europea va fer el tir d'eixida el 23 de juny de 2016. Els britànics van votar desvincular-se d'Europa. Tres anys i mig després, hui abandonen el club europeu en un divorci que ha sigut traumàtic i inacabable.

En el referèndum, el no va guanyar amb el 51,8% dels vots. El primer ministre, David Cameron, que va defensar continuar en la UE, va haver de dimitir.

Així, Theresa May es va convertir en la nova líder dels conservadors britànics. Va defensar l'eixida definitiva i va ser la negociadora amb els 27 estats europeus. Havia de ser una eixida negociada i ordenada, però el Parlament de Westminster li va tombar en dues ocasions l'acord negociat amb Brussel·les. 

L'exalcalde de Londres, Boris Johnson, es va convertir en el nou líder dels conservadors, i va convocar eleccions. 

La victòria aclaparadora de Johnson en les eleccions de desembre passat li va garantir els vots suficients a la Cambra dels Comuns per a aprovar l'acord d'eixida que ell va negociar amb Brussel·les. El nou primer ministre va prometre eixir-ne el 31 de gener i ja és una realitat. 

També et pot interessar

stats