Putin pren possessió del quart mandat al capdavant del Kremlin

Vladímir Putin ha iniciat oficialment el quart mandat com a president de Rússia en una cerimònia amb més de 6.000 convidats al Palau del Kremlin.

Vladímir Putin després de prendre possessió com a president de Rússia
Vladímir Putin després de prendre possessió com a president de Rússia / Reuters

Vladímir Putin ha pres possessió del quart mandat com a president de Rússia en una grandiloqüent cerimònia a la sala de Sant Andreu del Gran Palau del Kremlin. A l'acte han assistit més de 6.000 convidats, entre membres del Govern, diputats, senadors, cos diplomàtic i altres autoritats civils, eclesiàstiques i militars.

Putin va guanyar còmodament les eleccions del març passat amb el 77% dels vots. El nou mandat presidencial és de sis anys, això vol dir que estarà en el poder fins el 2012, quan tindrà 72 anys. El mandatari rus ha governat el país de facto durant els últims 18 anys.  El 2008 va haver d'abandonar la presidència perquè la legislació russa no permet més de dos mandats consecutius, però va ser nomenat primer ministre pel president Medvédev i va continuar controlant el país fins que va tornar com a president el 2012. Si no es reforma la Constitució, Putin no es podrà presentar a la presidència el 2024, quan s'acabarà aquest quart mandat.

L'oposició i les ONG russes van denunciar milers d'irregularitats durant les eleccions, com ara l'emplenat d'urnes amb vots falsos i el trasllat d'electors en autobusos pressionats pels empresaris que els havien donat treball. La cerimònia d'investidura ha estat precedida per una sèrie de manifestacions contra Putin a tot el país convocades per l'opositor Aleksei Nalvani, que va ser detingut junt amb més de 1.500 dels seus partidaris. Nalvani, que va ser alliberat poc després, no es va poder presentar a les eleccions per una condemna judicial que ell atribueix a les pressions del Kremlin.

També et pot interessar

stats