Putin i Kim confien a resoldre junts el problema nuclear

El líder nord-coreà vol un procés gradual que vaja acompanyat de l'aixecament progressiu de les sancions, una oferta que Washington rebutja.

El president rus, Vladímir Putin (dreta), aquest dijous, amb el líder nord-coreà, Kim Jong-un

Rússia i Corea del Nord apropen posicions per a desnuclearitzar la península coreana. Els seus líders, Vladímir Putin i Kim Jong-un, han mostrat confiança en la primera cimera bilateral per a facilitar les relacions entre les capitals de les dues Corees, Pyongyang i Seül.

El president rus ja ha qualificat de "substancial" la trobada. "Agraïm els seus esforços per a desenvolupar el diàleg intercoreà i per a normalitzar les relacions entre Corea del Nord i els Estats Units", li ha dit a Kim a l'inici de la reunió, celebrada en una universitat de l'illa de Russki. 

Aquesta cimera se celebra després del fracàs de la cita a Hanoi entre Kim i el president dels Estats Units, Donald Trump, el febrer passat, que acabà abruptament i sense haver tancat cap acord. El mariscal nord-coreà vol una desnuclearització gradual que vaja acompanyada d'un aixecament progressiu de les sancions, una oferta que Washington va rebutjar perquè exigeix, abans, eliminar tots els programes d'armes.

Putin reclama també la desnuclearització coreana i per això ha donat suport a les sancions en el Consell de Seguretat, però, al mateix temps, considera que cal oferir a Kim mesures de reciprocitat i garanties de seguretat.

També et pot interessar

stats