Putin empresona 12 dels 24 mariners ucraïnesos

El president ucraïnés Petró Poroixenko afirma que el seu país està amenaçat per una guerra a gran escala amb Rússia.

El president de Rússia, Vladimir Putin
El president de Rússia, Vladimir Putin / Ivan Sekretarev (Reuters)

Augmenta l'escalada de tensió entre Rússia i Ucraïna a la zona de l'estret de Kertx, que uneix els mars Negre i d'Azov. El president rus, Vladímir Putin, ha llançat una advertència molt dura a Ucraïna mentre que un tribunal de Crimea ha enviat a la presó durant dos mesos dotze dels vint-i-quatre mariners de la tripulació dels tres vaixells capturats diumenge al mar d'Azov. Quant a la resta, nou mariners compareixeran aquest dimecres davant el mateix tribunal, mentre que els tres ferits, que encara es troben hospitalitzats a Kertx, esperaran el seu torn.

Putin es manté ferm en la seua acusació que van ser les naus de l'Armada ucraïnesa les que van cometre una violació del dret internacional. "Els dirigents ucraïnesos tenen tota la responsabilitat per crear una nova situació de conflicte i pels riscos que això comporta", ha dit el dirigent rus en una conversa telefònica amb la cancellera alemanya Angela Merkel.

Al mateix temps, el Servei de Seguretat Federal Rus, l'antic KGB, ha publicat un muntatge de vídeo en què mostra tres dels mariners ucraïnesos capturats que confessen que participaven en una operació coordinada per a provocar la reacció dels guardacostes russos. 

Aquest mariner s'identifica com un comandant de l'Armada ucraïnesa i explica que van entrar en aigües de sobirania russa i que van ignorar els senyals d'advertència dels guardacostes. També diu que portaven armes a bord i que sabia que es tractava d'una acció de provocació. Les agències de notícies que han distribuït les imatges puntualitzen que no poden verificar si aquestes declaracions s'han fet lliurement.

Mentrestant, Ucraïna ja ha començat a aplicar l'estat d'excepció amb el reforç de la seguretat en els mitjans de transport i ha recomanat als pesquers del mar d’Azov que tornen a port. El president d'Ucraïna, Petró Poroixenko, ha advertit que la presència militar russa al llarg de la frontera amb Ucraïna ha augmentat considerablement. “Ucraïna està amenaçada per una guerra a gran escala amb Rússia”, ha dit.

No obstant això, a Berlín el viceministre d'Exteriors i antic ambaixador davant l'OTAN, Aleksandr Gruixkó, ha descartat la possibilitat que l'incident naval puga desembocar en un conflicte militar.

Trump amenaça de cancel·lar la seua reunió amb Putin

 

El president dels Estats Units, Donald Trump, ha amenaçat de cancel·lar la reunió que té prevista aquest cap de setmana a Buenos Aires amb el seu homòleg rus, Vladímir Putin, a causa de "l'agressió" de Rússia en capturar tres embarcacions de l'armada ucraïnesa.

També et pot interessar

stats