Putin reconeix la independència de Donetsk i Lugansk

Ucraïna ha demanat una reunió immediata del Consell de Seguretat de l'ONU

El president rus Vladimir Putin
El president rus Vladímir Putin / Reuters

El president de Rússia, Vladímir Putin, ha signat un decret per a reconéixer les regions separatistes de l'est d'Ucraïna, Donetsk i Lugansk, com a entitats independents en una cerimònia de signatura a la televisió estatal. Putin ha dit que confia que els ciutadans de Rússia donen suport a la decisió, ignorant les advertències occidentals que aquest pas seria il·legal i acabaria amb les negociacions de pau.

Prèviament, ha comunicat al seu homòleg francés, Emmanuel Macron, i al canceller alemany, Olaf Scholz, la seua intenció de reconéixer la independència de les autoproclamades repúbliques separatistes de Donetsk i Lugansk, a l'est d'Ucraïna, segons un comunicat del Kremlin.

El cap del Kremlin ha pres la decisió després de la reunió del Consell de Seguretat de Rússia. Pràcticament tots els membres del Consell de Seguretat s'han pronunciat a favor del reconeixement d'independència de les entitats prorusses.

Així mateix, ha assegurat que Rússia prendrà mesures per a garantir la seua seguretat davant la negativa dels Estats Units i l'OTAN a atendre les seues preocupacions de seguretat i de renunciar al fet que Ucraïna forme part de l'Aliança Atlàntica en un futur.

"Només s'ha de mirar el mapa per a veure com els països occidentals han complit amb la seua promesa de no permetre l'ampliació de l'OTAN a l'est", ha dit. "Simplement ens han enganyat. Una darrere d'una altra, hi ha hagut cinc onades d'ampliació de l'OTAN", ha sostingut

Ucraïna ha demanat una reunió immediata del Consell de Seguretat de l'ONU per a abordar mesures urgents dirigides a aconseguir una desescalada i passos pràctics per a garantir la seguretat del seu país.

El ministre d'Afers Estrangers, Dmitró Kuleba, ha negat les informacions procedents de Rússia que Kíev ha atacat el territori de Donetsk i Lugansk.

Kíev considera que Moscou i els separatistes prorussos han orquestrat una campanya de desinformació sobre una imminent ofensiva ucraïnesa.

La UE reaccionarà amb un front unit

La Unió Europea (UE) ha instat Putin al fet que no reconega la independència de les autoproclamades repúbliques separatistes o, en cas contrari, reaccionarà “amb un front unit i fort”.

“Estem disposats a reaccionar amb un front unit i fort, si decideix fer-ho”, ha indicat l'alt representant de la UE per als Afers Estrangers, Josep Borrell, en una roda de premsa al final d'un Consell de Ministres d'Afers Estrangers comunitaris.

Ha especificat que “certament, si hi ha una annexió, hi haurà sancions". "I si hi ha reconeixement, posaré les sancions sobre la taula i els ministres decidiran”, ha advertit Borrell.

També et pot interessar

stats