Putin arriba a Pyongyang en la seua primera visita a Corea del Nord en quasi un quart de segle

S'espera que els dos dirigents tanquen la creació d'un sistema comercial i de pagaments recíprocs al marge d'Occident

El president de Rússia, Vladimir Putin, és rebut pel líder de Corea del Nord, Kim Jong Un
El president de Rússia, Vladímir Putin, és rebut pel líder de Corea del Nord, Kim Jong-un / Reuters / Kremlin

El president rus, Vladímir Putin, ha arribat este dimarts a Corea del Nord, on té previst reunir-se amb el líder del règim comunista, Kim Jong-un, en la seua primera visita d'estat a este país des de l'any 2000. L'avió presidencial ha aterrat a l'aeroport internacional de Sunan, on Kim ha rebut personalment el cap del Kremlin. Tots dos s'havien reunit el setembre passat en territori rus, segons informa l'agència TASS.

En el moment de les salutacions, els dos han avançat per una catifa roja escortada per la guàrdia d'honor dels tres exèrcits de Corea del Nord. Els mandataris han intercanviat unes paraules durant uns minuts abans d'accedir al cotxe oficial. L'aeroport estava engalanat amb banderes de Rússia, retrats del cap del Kremlin i frases de benvinguda en rus, com "Saludem calorosament el president de la Federació Russa, el camarada Vladímir Putin".

Dins de l'agenda d'esta visita, s'espera que Kim i Putin presidisquen dimecres una gran parada militar a Pyongyang, ja que imatges captades per satèl·lit mostren el muntatge d'estructures temporals a la plaça Kim Il-sung, epicentre de totes les desfilades a la capital nord-coreana.

A més, hores abans de viatjar a Pyongyang, Putin va donar el seu vistiplau al projecte de tractat d'associació estratègica amb Corea del Nord, que espera signar amb el seu homòleg nord-coreà. L'assessor de Putin en matèria de política internacional, Yuri Ushakov, ha assenyalat que el nou tractat substituirà els firmats entre Moscou i Pyongyang el 1961, 2000 i 2001.

Un altre dels objectius del viatge és la creació d'un "sistema comercial i de pagaments recíprocs" al marge d'Occident. Putin assegura que els "països que no accepten esta postura i apliquen polítiques independents s'enfronten a una pressió externa cada vegada més dura" i que Moscou i Pyongyang, mitjançant la creació d'eixa xarxa de pagaments independent que busca circumval·lar mecanismes sancionadors, busquen "fer les relacions internacionals més democràtiques i flexibles".

Segons la tradició, Putin s'allotjarà en el luxós Palau de Convidats de Kumsusan, construït el 2019 i usat per a albergar el líder xinés, Xi Jinping, quan va visitar fa un lustre el Regne Ermità.

Els Estats Units mostren preocupació per la reunió

Els Estats Units van expressar dilluns la seua preocupació no tant per la visita, com per l'"aprofundiment de les relacions" entre Moscou i Pyongyang. Segons Corea del Sud i les potències occidentals, Pyongyang ha transferit a Moscou milers de contenidors amb armament, que contindrien milions de projectils per a peces d'artilleria i llançadores de míssils i que l'exèrcit rus ha emprat en el camp de batalla a Ucraïna. A canvi, s'estima que Moscou va assessorar el règim nord-coreà per a llançar satèl·lits espia, accions que suposen una violació de les sancions de l'ONU contra el país comunista.

La primera i única vegada que Putin va viatjar com a president a este país va ser el juliol de l'any 2000, quan manava Kim Jong-il, pare de l'actual líder nord-coreà i que va morir el 2011.

També et pot interessar

stats