Puerto Rico votarà en un referèndum l’annexió, la lliure associació o la independència dels Estats Units

El governador Pedro Pierluisi ha convocat el plebiscit el 5 de novembre i ha remarcat que "les colònies no poden tindre cabuda als Estats Units"

Una dona porta una màscara tradicional de Puerto Rico i banderes de l'illa i de la ciutat de Ponce
Una dona porta una màscara tradicional de Puerto Rico i banderes de l'illa i de la ciutat de Ponce / Roberto Galán (Shutterstock)

El governador de Puerto Rico, Pedro Pierluisi, ha convocat esta setmana un nou referèndum "crioll" sobre l'estatus polític de l'illa que se celebrarà el 5 de novembre, coincidint amb les eleccions generals. El plebiscit, que és de caràcter local perquè no compta amb l'aprovació del govern estatunidenc, inclourà tres opcions: estatitat (annexió als Estats Units), independència i sobirania en lliure associació.

El mandatari ha explicat que "la millor manera d'exigir-li acció al Congrés dels Estats Units és deixant-li saber el sentir del poble" i que "Puerto Rico té el dret i l'obligació moral de continuar exercint pressió, reiterant el seu dret a l'autodeterminació", després de dècades com a estat lliure associat als EUA.

Pierluisi ha indicat que la llei el faculta a convocar qualsevol elecció que considere necessària i ha subratllat que "les colònies no poden tindre cabuda als Estats Units". En l'actualitat hi ha dos projectes d'estatus, que inclouen les tres opcions descolonitzadores esmentades, que han de considerar al Congrés estatunidenc.

No hi ha cap certesa que el govern dels Estats Units vulga aprovar en algun moment un plebiscit vinculant per a definir l'estatus polític de Puerto Rico, un tema que divideix la població. És per això que Pierluisi ha incidit en la votació com a eina de pressió perquè es puga mesurar el nivell de suport de cada estatus.

El governant Partit Nou Progressista (PNP) defensa l'estatitat, mentre que els opositors Partit Popular Democràtic (PPD) i Partit Independentista Porto-riqueny (PIP) advoquen per mantindre l'estatus actual i per la independència, respectivament. L'illa té un cert grau d'autonomia, amb govern i Constitució propis, però fronteres, defensa i relacions exteriors són responsabilitats que es reserva el govern estatunidenc.

També et pot interessar

stats