Protestes a Rússia contra la reforma que retarda l'edat de jubilació

El parlament votarà el projecte per segona vegada el dilluns.

Protestes a Moscú contra la reforma de les pensions
Protestes a Moscú contra la reforma de les pensions / Sergei Ilnitsky (Efe)

Milers de persones han eixit als carrers a Rússia per a protestar contra la polèmica reforma de les pensions, que preveu un retard de l'edat de la jubilació als 63 anys i que es votarà per segona vegada el pròxim dilluns en el parlament.

El líder del Front d'Esquerres, Serguei Udaltsov, que va eixir de la presó la setmana passada després de passar 30 dies d'arrest per una altra protesta contra la reforma, ha resumit les principals exigències dels manifestants: dimissió del govern, suspensió del projecte de llei i un referèndum nacional sobre la qüestió. 

Els organitzadors de les protestes han cridat a continuar manifestant-se per tal d'augmentar la pressió sobre el govern. Per a aquest diumenge, s'han convocat manifestacions en diverses localitats russes, i per al dilluns, el Partit Comunista té previst mobilitzar els seus seguidors en 116 ciutats. 

El mes passat, el president rus, Vladímir Putin, va proposar suavitzar la reforma elaborada pel govern, i va proposar elevar l'edat de jubilació de les dones de 55 a 60, i no a 63 anys, així com crear un sistema de garanties socials i laborals per a les persones en edat de prejubilació. 

Els dirigents opositors han rebutjat les propostes de Putin i les han qualificades de "retoc cosmètic". Els analistes polítics han afirmat, tanmateix, que el discurs del president ha fet que bona part de la ciutadania faça les paus amb una reforma que consideren inevitable. 

També et pot interessar

stats