Protestes a Polònia contra la imminent prohibició quasi total de l'avortament

Organitzacions de defensa de drets de la dona calculen que 200.000 dones avorten il·legalment cada any.

Protestes a Varsòvia contra la imminent prohibició quasi total de l'avortament a Polònia
Protestes a Varsòvia contra la imminent prohibició quasi total de l'avortament a Polònia / Reuters

La imminent aplicació de la decisió del Tribunal Constitucional (TC) de Polònia, que implica una prohibició quasi total de l'avortament, ha originat protestes als carrers de Varsòvia.

El TC ha publicat aquest dimecres la justificació de la sentència, i el govern polonés ja ha anunciat la publicació en el diari oficial. Per això es preveu que entre en vigor en les pròximes hores.

"El dret a triar, el dret d'una dona a prendre una decisió s'elimina amb la publicació de la sentència", ha denunciat el secretari del Consell Mèdic Suprem, el ginecòleg Artur Drobniak, en declaracions a mitjans polonesos.

Entre les persones que s'han sumat a les protestes està l'exprimer ministre i expresident del Consell Europeu Donald Tusk, actual president del Partit Popular Europeu (PP). "No es tracta de protegir vides. Sota el seu govern moren cada vegada més polonesos i en naixen menys. La vida són les dones poloneses. Defensar els seus drets i dignitat contra el fanatisme cínic del poder és el nostre ser o no ser", ha declarat Tusk en el seu compte de Twitter.

En la seua justificació, el TC al·lega que un xiquet no nascut gaudeix també del dret a la vida i assegura que actualment és possible fer un tractament oportú al fetus per a evitar possibles malformacions.

A Varsòvia els manifestants s'han reunit a protestar enfront de la seu del partit del govern, una manifestació que la policia ha considerat il·legal.

La legislació polonesa sobre l'avortament ja és bastant restrictiva. Organitzacions de defensa de drets de la dona calculen que prop de 200.000 dones avorten il·legalment a Polònia cada any i temen que la xifra augmente quan s'implemente la sentència del TC.

També et pot interessar

stats