Les protestes contra la política zero covid a la Xina desafien el govern

La mort de deu persones en un incendi d’un edifici confinat ha sigut el detonant d’aquest malestar social

Les protestes contra les restriccions imposades per la Xina en la seua estratègia zero covid s’han estés aquest cap de setmana a importants urbs com Pequín, Xangai o Nanjing, després de la mort de 10 persones en l'incendi en un edifici aparentment confinat en la capital de la regió autònoma uigur de Xinjiang, Ürümchi, aquest dijous.

Segons vídeos i testimonis que circulen en xarxes socials, les mostres d'indignació que van inundar la fortament censurada internet xinesa divendres es van transformar ahir en vigílies en record de les víctimes, que, segons van indicar alguns comentaristes, van passar els últims 100 dies reclosos als domicilis.

Mentre la premsa oficial no dona compte dels incidents, algunes gravacions van mostrar com desenes de persones arrancaven ahir les tanques amb les quals les autoritats tanquen les urbanitzacions confinades en el vast complex en el nord de Pequín, qualificat a vegades pels mitjans xinesos com el més gran d'Àsia, amb uns 700.000 residents.

La capital xinesa, especialment blindada contra els rebrots des del 2020, experimenta ara els seus nivells més alts de contagis. Segons l'últim part oficial, aquest dissabte van ser detectats més de 4.300 nous casos, dels quals el 82% són asimptomàtics segons els estàndards de les autoritats sanitàries.

Aquestes xifres, baixes per als estàndards internacionals, però intolerables per a les autoritats xineses, s'han traduït en restriccions i confinaments que afecten bona part de la població de la capital, tal com ja ha succeït enguany en altres parts del país com la citada Ürümchi o la megalòpoli de Xangai, que va viure enguany un dur confinament que va arribar a prolongar-se durant més de dos mesos en algunes zones.

En el carrer xangainés d’Ürümchi, centenars de persones es van congregar anit per a celebrar una vigília en record dels morts en l'incendi que va transcórrer de manera majorment pacífica, segons testimoniatges en xarxes, entre els quals alguns afirmen que es van produir detencions.

Els enregistraments mostren a grups de manifestants cantant "Els que us negueu a ser esclaus, alceu-vos" —una estrofa de l'himne nacional xinés— o 'La Internacional'. 

En un moment de la nit, un grup de persones va arribar a cridar "Tombem el Partit Comunista, tombem Xi Jinping", una poc habitual mostra pública de desaprovació sobre les polítiques del líder del país.

També et pot interessar

stats