Protestes massives a Algèria contra la reelecció de Bouteflika

Les dones i els estudiants lideren les manifestacions per a exigir una transformació real del país.

Una de les manifestacions contra el cinqué mandat d'Abdelaziz Bouteflika
Una de les manifestacions contra el cinqué mandat d'Abdelaziz Bouteflika / Mohamed Messara (Efe)

Des del passat 22 de febrer, milers de persones prenen cada divendres els carrers de les ciutats algerianes per a protestar contra la cinquena candidatura del president Abdelaziz Bouteflika, a qui els opositors consideren incapacitat per al càrrec. Està ingressat en un hospital de Suïssa i no s’ha fet públic el seu estat de salut.

Les dones i els estudiants han liderat les últimes protestes, que tenen lloc tant en la capital, Alger, com a ciutats com ara Orà, Béjaïa, Annaba o Constantina. Amb motiu del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, el moviment de les dones ha clamat contra la doble discriminació que viuen en un país immers en una crisi econòmica, i han marxat amb cartells en què es podia llegir: “No al cinqué mandat. Feliç festa per a totes les dones algerianes”.

A València, les famílies algerianes també s'han sumat a les protestes, i aquest dissabte unes 300 persones s'han reunit al Parterre amb cartells de "No a la màfia" i "Algèria no aguanta, Algèria s'alça".

El govern algerià ha ordenat avançar les vacances universitàries a aquest diumenge, una decisió que vol frenar la pressió dels carrers que exigeix una transformació real. En l’última manifestació, més d’un centenar de persones van resultar ferides en els enfrontaments entre els assistents i la policia.

El 22 de febrer es va confirmar que Bouteflika, en el poder des de 1999, presentaria la seua candidatura a les eleccions presidencials del 18 d’abril, i només 24 hores després es coneixia que estava en un hospital suís. Els viatges del mandatari per raons mèdiques són habituals des de 2005 i recurrents des que en el 2013 va patir un vessament cerebral.

Bouteflika fa anys que no parla en públic i no viatja a l’estranger, a excepció de les visites a hospitals de França i Suïssa. En els dos últims anys ha cancel·lat reunions amb diversos mandataris com ara Angela Merkel o el príncep d’Aràbia Saudita, Mohammed bin Salman. Segons els mitjans de comunicació suïssos es troba en “molt crític”, però no hi ha confirmació oficial sobre quin és el seu estat de salut.

També et pot interessar

stats