Protestes a Hong Kong contra la llei que criminalitza els insults a l’himne nacional

Centenars de manifestants ixen al carrer contra els intents del govern xinés de reafirmar la sobirania a l’excolònia britànica.

Detenen un manifestant durant la concentració aquest dimecres a Hong Kong
Detenen un manifestant durant la concentració aquest dimecres a Hong Kong / Tyrone Siu (Reuters)

Les protestes contra la sobirania de l’executiu xinés s’han reactivat a Hong Kong, després d’una situació de paràlisi durant els pitjors mesos de la crisi sanitària. Recentment ha sigut el projecte de llei de Seguretat Nacional i, aquest dimecres, centenars de manifestants han eixit al carrer contra el debat d’una polèmica llei que criminalitza els insults a l’himne nacional xinés.

La televisió pública RTHK indica que els manifestants en el districte financer cantaven eslògans com “Desarticuleu la policia ja” o un dels més repetits des que va començar el moviment de protesta l’any passat, “Cinc demandes, ni una menys” –entre les quals s’exigeix l’establiment del sufragi universal–. La concentració ha acabat amb almenys 15 detinguts per part de la policia, que ha fet ús de projectils de gas pebre.

El grup de manifestants ha intentat tallar la via pública amb contenidors de fem, mentre que algunes botigues de la zona han optat per abaixar la persiana davant el temor que els enfrontaments empitjoraren. Poc després de les 14:00 hora local, la Policia ha emés un comunicat en què denunciava que s’estaven “causant greus obstruccions al trànsit” i ha anunciat als manifestants l’ús de la “mínima força necessària” per a fer complir la llei.

Aquesta vesprada, el Consell Legislatiu (el Parlament hongkongués) reprén el debat sobre una llei que busca penalitzar les “faltes de respecte” a la Marxa dels Voluntaris, l’himne nacional xinés. Si s’arriba a aprovar, qui “use incorrectament o insulte l’himne” s’enfronta a penes de fins a tres anys de presó i a multes de fins a 50.000 dòlars de Hong Kong (5.880 euros), segons ha explicat el diari local South China Morning Post. Aquest mateix diari ha indicat que les forces de seguretat han preparat un desplegament de 3.000 agents antidisturbis per a traslladar-se a les protestes massives, convocades per diverses organitzacions prodemocràcia.

L’oposició tem que la llei retalle drets

Els ànims a Hong Kong s’han tornat a caldejar en els últims dies a causa de l'anunci per Pequín que prepara una llei de seguretat nacional per a la ciutat semiautònoma, que probablement s’aprovarà aquest dijous. La Llei Bàsica (la carta magna hongkonguesa) estipula que són les autoritats de la ciutat les encarregades de promoure aquesta llei, que ha estat paralitzada des des de 1997 a causa de l’oposició popular. El govern central sembla haver perdut la paciència, per la qual cosa s’acollirà a una clàusula que li permet annexar nous articles a la norma.

Aquesta llei de seguretat nacional pretén prohibir “qualsevol acte de traïció, secessió, sedició, subversió contra el Govern Popular Central i el robatori de secrets d’Estat”. Així mateix, veta a les organitzacions polítiques estrangeres la possibilitat d’organitzar qualsevol classe d’activitat a l’excolònia britànica. L’oposició hongkonguesa tem que la seua aprovació es traduïsca en una retallada de drets en represàlia pels mesos de protestes, que en algunes ocasions han derivat en enfrontaments entre les autoritats i grups de manifestants violents.

També et pot interessar

stats