Protestes a França contra l'obligació del certificat Covid

L'executiu gal accelera la implantació del passaport sanitari per a frenar la quarta onada de contagis

Diversos manifestants amb pancartes en un carrer de París, aquest dimecres
Diversos manifestants amb pancartes en un carrer de París, aquest dimecres / Reuters

Milers de persones han protestat en diverses ciutats franceses contra la decisió del govern d'Emmanuel Macron d'introduir l'obligació de presentar el passaport sanitari per a entrar en la majoria de llocs públics i el transport, i també contra les vacunes obligatòries per a totes aquelles persones que treballen en el sector de la salut. Així, des d'aquest dimecres no podrà entrar en museus, cinemes o piscines a França qui no porte un certificat que demostre que ha sigut vacunat contra la Covid-19 o una prova negativa recent. I a partir d'agost també serà imprescindible per a viatjar i per a accedir a bars, restaurants i la majoria d'establiments oberts al públic.

Al crit de "Macron dimissió" els manifestants han ocupat l'Ajuntament de Chambéry, i també els carrers de París i altres ciutats franceses. Alguns portaven pancartes amb consignes com ara "Llibertat per a triar" i "Fora de la meua immunitat natural!".

En els últims dies França ha endurit les restriccions contra la pandèmia per a intentar frenar una quarta onada que està prenent força, amb més de 18.000 noves infeccions en només 24 hores. El govern està accelerant l'adopció del certificat sanitari i aquest dimecres començava els tràmits d'urgència per a l'aprovació en l'Assemblea Nacional. "El virus no es pren vacances", ha argumentat el ministre de Sanitat Olivier Véran, davant les crítiques de l'oposició, que l'acusen d'impedir un debat parlamentari més assossegat sobre la qüestió. 

Aquest dijous, el Senat francés ha de donar el vistiplau definitiu al projecte de llei que ha d'implementar les mesures anunciades per Macron la setmana passada, orientades bàsicament a fomentar la vacunació contra la Covid-19 davant la creixent quantitat de població que la rebutja. També estableix aïllaments obligatoris per als casos positius."Sense aquesta llei només hi ha dues alternatives, o deixar que el virus torne a escapar-se o confinar la població", ha insistit el responsable de Sanitat, que nega que la norma siga lliberticida, com asseguren els detractors.

En ple inici del període vacacional, l'executiu francés compta que el requisit de tindre el certificat Covid incite aquelles persones detractores de la vacuna a passar per algun dels centres de vacunació. El primer ministre, Jean Castex, ha apuntat que s'han fixat un nou objectiu, més ambiciós: tindre 50 milions de francesos i franceses immunitzats abans de finals d'agost.

Davant dels dubtes que genera la vacuna en part de la ciutadania, el ministre de Sanitat ha assegurat que el 96% dels nous contagis comptabilitzats el passat dimarts no estaven immunitzats. Una xifra que, en la seua opinió, avala l'eficàcia de les injeccions.

També et pot interessar

stats