La protesta antivacunes arriba al cor de la UE

Els "combois de la llibertat" francesos posen rumb a Brussel·les l'endemà de manifestar-se a París mentre la capital europea es blinda

Agents de policia belga estableixen controls a l'entrada de Brussel·les
Agents de policia belga estableixen controls a l'entrada de Brussel·les / Yves Herman (Reuters)

El moviment antivacunes cobra força a Europa. Els anomenats "combois de la llibertat" sorgits a França per a protestar contra el certificat de vacunació implantat pel govern gal davant la pandèmia de covid-19 arriben aquest dilluns a Brussel·les, seu de les institucions de la Unió Europea (UE). Després de mobilitzar-se a París el cap de setmana i desafiar el veto de les autoritats locals, la manifestació té previst continuar ara en la capital belga, on també s'ha prohibit.

Són vora 300 els vehicles que participen en la caravana, procedents de tot arreu de França. El moviment, inspirat en el bloqueig d'Ottawa (Canadà) protagonitzat per camioners per a exigir la fi de les mesures sanitàries, s'ha traslladat ara a Europa amb l'objectiu de mostrar el malestar dels antivacunes davant de les institucions comunitàries. S'espera una gran manifestació a pesar del rebuig de les autoritats belgues i de la UE, que asseguren que no acceptaran aquest tipus de protestes.

Tot i haver prohibit la mobilització dels combois, Brussel·les preveu pertorbacions importants de trànsit que podrien deixar un escenari paregut al viscut a París aquest diumenge. Allà la circulació va quedar interrompuda en alguns punts i el moviment va aconseguir botar la barrera policial i accedir als emblemàtics Camps Elisis, tallats durant una hora. Però la dura intervenció policial, que havia desplegat 7.200 agents, va acabar dispersant els manifestants sense que es registraren incidents rellevants. L'operatiu es va saldar amb mig miler de multes i un centenar de detencions.

Agents antidisturbis de la policia francesa durant la manifestació contra les mesures sanitàries davant la covid-19 aquest diumenge
Agents antidisturbis de la policia francesa durant la manifestació contra les mesures sanitàries davant la covid-19 aquest diumenge / Clement Lanot (Reuters)

Davant les possibles alteracions a Brussel·les, la policia belga ha demanat a la ciutadania que evite entrar amb cotxe a la ciutat. "Els recomanem no vindre a Brussel·les el dilluns amb cotxe", ha indicat la policia belga en un comunicat, al mateix temps que recorda la "prohibició momentània de manifestar-se a Brussel·les amb vehicles motoritzats, entre altres". Igualment, l'aeroport de la ciutat ha convidat els viatgers a "prendre precaucions" perquè la capital corre el risc de patir alteracions de trànsit per l'arribada de la marxa per la llibertat.

També et pot interessar

stats