El príncep hereu saudita va aprovar l’assassinat del periodista Khashoggi, segons el Servei d'Intel·ligència nord-americana

Jamal Khashoggi, periodista saudita de 59 anys, va ser assassinat suposadament per agents de l'Aràbia Saudita.

Imatge d'arxiu de 2018 del príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman
Imatge d'arxiu de 2018 del príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman / Aitor Pereira (EFE)

El príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, va aprovar l’operació per assassinar el periodista Jamal Khashoggi en 2018, segons ha confirmat aquest divendres un informe redactat pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units i que s’ha filtrat, suposadament, als mitjans de comunicació. Concretament, el document de dues pàgines diu que es considera que “el príncep hereu de l’Aràbia Saudita, Mohamed bin Salman, va aprovar l’operació a Istanbul, Turquia, per a capturar o matar el periodista saudita Jamal Khashoggi”.

Amb tot, els mitjans estatunidencs han avançat que l’informe se sosté principalment en perquisicions de l’Agència Central d’Intel·ligència (CIA). La cadena de televisió NCB, a més, s’ha mostrat rotunda en dir que la divulgació d’aquest text “marcarà un nou capítol en les relacions dels Estats Units amb l’Aràbia Saudita i una diferència clara entre la política del president Joe Biden i la de l’expresident Donald Trump”.

Khashoggi, de 59 anys, treballava com a columnista per al diari estatunidenc The Washington Post quan va concórrer per a un tràmit al consolat saudita a Istanbul (Turquia) el 2 d’octubre de 2018. Allí, segons fonts nord-americanes, va ser assassinat per agents de l’Aràbia Saudita. El seu cos va ser esquarterat i mai s’hi han trobat les restes.

El govern saudita inicialment va negar tota responsabilitat en l’assassinat de Khashoggi, però més tard va sostindre que la mort del periodista va ser un accident per part d’agents que actuaren amb independència del príncep Bin Salman i que buscaven extradir el periodista.

Des de l’Aràbia Saudita rebutgen l’informe dels Estats Units

El govern de l’Aràbia Saudita, a través del seu Ministeri d’Afers Estrangers, s’ha pronunciat també aquest divendres davant la notícia i ha rebutjat “categòricament” l’informe publicat pels serveis d’intel·ligència dels Estats Units.

Així, en un comunicat el Departament d’Afers Estrangers saudita ha expressat que “el govern del regne rebutja categòricament el que s’afirma en l’informe [...] sobre el crim de l’assassinat del ciutadà Jamal Khashoggi, que Déu s'apiade d’ell”.

També et pot interessar

stats