La pressió dels manifestants força la renúncia a la reelecció del governador de Puerto Rico

Ricardo Rosselló feia front a nou dies de manifestacions després de la filtració d’unes converses privades.

El governardor de Puerto Rico Ricardo Rosselló
El governardor de Puerto Rico Ricardo Rosselló / Carlos Barria (Reuters)

El governador de Puerto Rico, un dels dos estats lliures associats als Estats Units (EUA), ha renunciat a presentar-se a reelecció després de nou dies de protestes. Ricardo Rosselló cedia ahir diumenge a la pressió dels manifestants i anunciava que no es presentarà a la reelecció i que renuncia a la presidència del seu partit. Ho va fer en un missatge de vídeo en Facebook dirigit al país, en què el líder del Partit Nou Progressista (PNP) va assegurar haver comprés la població. Tanmateix, Rosselló de moment no dimiteix, com reclamaven els manifestants i l’oposició, que han convocat aquest dilluns una vaga general. 

Les protestes de la ciutadania de Puerto Rico han tingut la participació destacada d’artistes com Ricky Martin, Bud Bunny o Resident i el suport de la cúpula del Partit Demòcrata, amb Joe Biden, Hillary Clinton i Bernie Sanders al capdavant, i de l’expresident dels EUA Bill Clinton.

L’origen d’aquesta crisi institucional sense precedents a l’estat nord-americà està en la revelació del Centro de Periodismo Investigativo de vora 900 pàgines de converses privades d’un xat de l’aplicació de missatgeria Telegram, en el qual membres del cercle directe del governador i ell mateix insulten en un llenguatge molt cru a dones, artistes, membres de l’oposició i al governant PNP.

Amb un llenguatge sexista i vulgar, Rosselló arriba a catalogar de “puta” una exregidora de l’Ajuntament de Nova York, fa al·lusions despectives a l’orientació sexual del cantant Ricky Martin i parla de l’activació d’estratègies contra persones no afins al govern.

També et pot interessar

stats