El president de la Xina adverteix Biden que, si s'enfronten, "tots dos països i el món patiran"

Xi Jinping afirma que la comunitat internacional afronta molts problemes comuns i la Xina i els EUA haurien de "carregar amb majors responsabilitats i demostrar un valor estratègic i polític"

Imatge de desembre de 2013, del llavors vicepresident dels EUA, Joe Biden, amb el president de la Xina, Xi Jinping, a Pequín
Imatge de desembre de 2013, del llavors vicepresident dels EUA, Joe Biden, amb el president de la Xina, Xi Jinping, a Pequín / Lintao Zhang (Reuters)

El president de la Xina, Xi Jinping, ha advertit al seu homòleg dels Estats Units, Joe Biden, durant una conversa telefònica que si Pequín i Washington s'enfronten "tots dos països i el món patiran", mentre que el treball conjunt suposarà beneficis per a tots.

La política sobre la Xina dels Estats Units ha resultat en "greus dificultats per a les relacions" entre les dues potències, ha afegit Xi Jinping durant la segona conversa telefònica de què es té constància entre els mandataris de les dues majors economies del planeta.

El comunicat del Ministeri d'Afers Exteriors xinés destaca que "tots dos líders van mantindre una comunicació estratègica sincera, àmplia i en profunditat, així com intercanvis sobre les relacions bilaterals i assumptes destacats d'interés compartit".

"Les relacions entre els Estats Units i la Xina no són una pregunta de resposta múltiple sobre si fer-ho bé, sinó una pregunta de resposta obligatòria sobre com fer-ho bé", ha postil·lat el president xinés.

"En aquests moments, la comunitat internacional afronta molts problemes comuns. La Xina i els EUA haurien de carregar amb majors responsabilitats i continuar mirant cap avant, demostrar un valor estratègic i polític", ha afegit.

"Tot això amb l'objectiu que les relacions entre tots dos països es tornen a canalitzar "al més prompte possible, per a major benefici dels pobles dels dos països i dels de tot el món"

Segons el text del Ministeri xinés d'Afers Exteriors, Xi Jinping, va citar en particular les iniciatives xineses per a combatre la crisi climàtica, dies després de la visita a la Xina de l'enviat especial dels EUA per a l'Emergència Climàtica, John Kerry.

Comunicacions de manera regular

Amb vista a avançar en aquest i altres camps, Xi i Biden han acordat continuar mantenint comunicació de manera regular a través de diverses vies, al mateix temps que donaran la directriu als responsables governamentals d'altres nivells i camps al fet que facen el propi "per a crear les condicions per a un avanç en les relacions de la Xina i els EUA".

Les relacions entre Pequín i Washington van quedar profundament danyades a diversos nivells durant el mandat de l'expresident Donald Trump (2017-2021) i encara es ressenten.

També et pot interessar

stats