El president Michael D. Higgins, reelegit president d’Irlanda

Després de la legalització de l’avortament al maig, els irlandesos despenalitzen la blasfèmia.

Michael D. Higgins celebra la victòria
Michael D. Higgins celebra la victòria / CLODAGH KILCOYNE (Reuters)

El recompte de vots de les eleccions presidencials celebrades divendres a Irlanda ha confirmat la contundent victòria de Michael D. Higgins, que ostentarà durant set anys aquesta responsabilitat.

Tot i que encara no hi ha resultats definitius, els provisionals apunten que el veterà dirigent laborista, de 77 anys, ha rebut al voltant del 60% de vots, davant el 20% que han fet cap al candidat que ha quedat en segon lloc, el controvertit empresari Peter Casey, a qui durant la campanya se l'ha comparat amb Donald Trump.

El 70% a favor de despenalitzar la blasfèmia

Més de tres milions d'irlandesos estaven cridats divendres a les urnes per a votar en les eleccions presidencials i en un referèndum sobre l’eliminació d’un article de la Constitució que il·legalitza la blasfèmia, en què hauria guanyat el “sí” amb un 70% dels vots, segons els sondejos. Tots els partits polítics irlandesos, grups socials de diversa índole i les esglésies protestant i catòlica havien demanat el “sí” a la despenalització de la blasfèmia.

Els dirigents religiosos sostenen que aquest és un concepte “totalment obsolet”, mentre que per a l'executiu de Dublín la derogació representa un “pas important” en el camí emprés per Irlanda de cara a millorar la seua “reputació internacional”.

També et pot interessar

stats